Halmstads kommun meddelar nu att de kommunala gymnasieskolorna i Halmstad kommer att varsamt öka närvaron i skolan.
Halmstads kommun meddelar nu att de kommunala gymnasieskolorna i Halmstad kommer att varsamt öka närvaron i skolan. Bild: Jari Välitalo

Elever i årskurs tre snart tillbaka på skolorna

Halmstads kommun meddelar nu att de kommunala gymnasieskolorna i Halmstad kommer att varsamt öka närvaron i skolan. För treorna blir det full närvaro från och med vecka 17.

ANNONS
|

Folkhälsomyndighetens nationella rekommendation om delvis fjärr- och distansundervisning för gymnasieskolan upphör att gälla efter den 1 april.

Nu har Halmstads kommun fattat ett beslut kring hur det kommer att se ut gällande elevernas återkomst till skolan.

– När man tar ett sånt här beslut tar man hänsyn till flera olika perspektiv. Vi har pratat med elevombuden och facken kring detta, både lokalt ute och centralt tillsammans. Då tar man hänsyn till elevers rätt till utbildning och det nationella beslutet som säger att man ska öka närvaron i skolorna, säger förvaltningschef Ewa Kristensson.

Enligt Folkhälsomyndigheten tyder mycket på att ungas psykiska hälsa har påverkats negativt under pandemin.

ANNONS

– Det finns många elever som aldrig har längtat till skolan så som de gör nu. Det är viktigt med sammanhang. Det finns ett kunskapsuppdrag och stort behov av socialisering, dock under smittsäkra former, där skolan har en viktig roll, säger Ewa Kristensson och tillägger:

–Samtidigt är smittläget högt och det finns en oro från medarbetarna kring beslutet att växelvis fortsätta såhär i 2 veckor efter påsk och sedan ha full närvaro för treorna från och med vecka 17.

LÄS MER:Facklig oro efter besked om att distans ska upphöra

Eleverna som går sista året på sin utbildning kommer att ha 100 procent undervisning på plats i skolan medan elever i årskurs ett och två fortsätter med växelvis distansutbildning.

– Då kör vi växelvis närundervisning för ettor och tvåor och i bästa fall kan saker ändras och bli annorlunda, men det kan även gå åt andra hållet.

Introduktionsprogrammen, gymnasiesärskolan och praktiska moment på yrkesprogrammen är undantagna och kommer att ha full närundervisning.

– Har vi elever som är oroliga över att de inte kan sitta hemifrån så får även de vara på plats. Det finns mycket som spelar in, säger hon.

Hon meddelar att det är omkring 40 procent av eleverna som kommer vara på plats under de närmsta två veckorna. I beslutet har de även tagit hänsyn till att lokalerna ser olika ut vilket medför att det inte kommer se likadant ut på de tre skolorna, samt att beslutet kan komma att ändras efter hur smittläget utvecklas.

ANNONS

– Vi får ta nya beslut och utvärderar efterhand, avslutar Ewa Kristensson.

LÄS MER:Gymnasieeleverna ska gå tillbaka till undervisning i skolan

LÄS MER:Regioner ger olika besked till skolorna

ANNONS