Rektorn på Åledsskolan uppmanade alla med ont i magen eller sjuka syskon att stanna hemma från skolan.
Ungefär hälften av lärarna och eleverna på Åledsskolan är hemma och sjuka. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Elever hålls hemma från Åledsskolan efter magsjukeutbrott

"Maginfluensa verkar ha slagit till med full kraft" skriver Åledsskolans rektor Annika Palm i ett brev till personal och föräldrar till elever på skolan. På onsdagen uppmanades alla med magont eller sjuka syskon att stanna hemma från skolan.

ANNONS
LocationÅled||

Ungefär hälften av personalen och hälften av de 245 eleverna på låg- och mellanstadieskolan i Åled är hemma med magsjuka. Redan under slutet av förra veckan och början av denna veckan blev skolan medveten om flera fall av magsjuka, men inte i så stor utsträckning att det upplevdes som något speciellt. Däremot fick många elever i stort sett vända i dörren för att de kände sig dåliga när de kom till skolan på onsdagsmorgonen.

– I natt verkar det ha exploderat rejält för vi har väldigt många sjuka. Jag har jobbat inom skolans värld i 30 år och aldrig varit med om ett magsjukeutbrott i denna omfattningen, säger rektor Annika Palm.

ANNONS

Uppmanar elever att stanna hemma

På morgonen skickade rektorn ut ett brev till personal och elevers föräldrar. I det uppmanade hon att alla som känner sig dåliga eller har familjemedlemmar hemma som är sjuka inte ska komma till skolan.

– Vi tar det säkra före det osäkra så att vi kan få slut på smittan så fort som möjligt. Hade spridningen inte sett ut som den gör hade jag aldrig vidtagit en sådan åtgärd, säger Annika Palm.

Skolan håller öppet som vanligt och lektionerna kan hållas även om hälften av lärarna saknas. Att stänga skolan helt och hållet har inte varit aktuellt, det får bara göras vid extraordinära tillfällen.

– Just nu har jag en lärare per klass så vi håller ihop det, det finns personal att bedriva utbildning och det är även färre elever så den ekvationen går ihop.

"Vabba" friska barn

En förälder som HP pratat med upplever att skolan uppmanat föräldrar att ansöka om "vab" för sina friska barn som nu behöver vara hemma. Föräldern ställer sig frågande till det eftersom Försäkringskassan inte betalar någon ersättning till den som stannar hemma från jobbet om inte barnet är sjukt. Att då "vabba" skulle innebär att man behöver ljuga om att barnet är sjukt menar hen.

– Jag fick ett indirekt svar att ”du får vara hemma och vabba”, man utgår från att det fungerar så men det gör det inte. Jag tycker det är en principiell fråga, alla föräldrar har inte råd att stanna hemma, säger föräldern.

ANNONS

Rektor Annika Palm förklarar att skolan bett föräldrar låta sina friska barn vara hemma om de har sjuka syskon hemma. Har de redan ett sjukt barn hemma "vabbar" föräldern med största sannolikhet redan menar hon.

– Annars har man en klok dialog om hur man kan lösa det på bästa sätt. De föräldrar som vi har varit i kontakt med har varit ytterst samarbetsvilliga. Vi tvingar ingen att ta hem sina barn, om de verkligen inte kan göra det så får de ha barnen kvar så länge de är friska. Men vi vädjar om att barn med sjuka syskon inte ska komma hit, säger hon.

Sanera klassrum och korridorer

Under dagen har fler elever insjuknat under tiden de varit i skolan och behövt åka hem. Skolan har fått beställa extrastädning för att sanera efter incidenter i klassrum och korridorer.

Även på förskolan Sandrosen i Åled har elever och personal drabbats av magsjuka, dock i mindre utsträckning. Förskolan köper in mat från Åledsskolan men om det är orsaken till insjuknandet går inte att svara på eftersom många av förskolebarnen också har äldre syskon på skolan.

Enligt Annika Palm är skolledningen relativt säkra på att sjukdomsutbrottet beror på magsjuka men för att säkerställa att det inte handlar om något från skolmaten kommer det tas prover på maten som serverades i går och även vattnet kommer provtas.

ANNONS

Vad gäller vid magsjuka?

Yngre barn som går på förskola kan komma tillbaka när de äter som vanligt och det gått minst två dygn utan att de kräkts eller haft diarré.

Äldre barn som går i skolan ska stanna hemma i minst ett dygn efter att de blivit friska.

Anledning till att äldre barn inte behöver stanna hemma lika länge som yngre är för att de kan ta hand om sin egen hygien.

Generellt behöver man inte stanna hemma för att personer i samma hushåll är sjuka. Men vid större och utdragna utbrott med många sjuka barn kan det begränsa smittspridningen.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONS