Halmstadambassadörer. Gentiana Shulemaja, Sandra Höglund, Josefina Herlin och Dajana Starcevic har dokumenterat sin stad inför resan till italienska Asti.
Halmstadambassadörer. Gentiana Shulemaja, Sandra Höglund, Josefina Herlin och Dajana Starcevic har dokumenterat sin stad inför resan till italienska Asti.

Elever far söderut med Halmstadfilm

Snacka om överraskning! I julveckan fick de fyra Kattegattseleverna reda på att de skulle få åka på utbyte till en italiensk skola. I dag bär det av.

ANNONS
|

Kattegattskolans naturvetenskapliga DaVinci-program är flitigt vad gäller utbyten och internationella kontakter. Sedan 2005 har de samarbetat med ett par skolor i italienska Asti och nu är det dags igen.

Den här gången är det sistaårseleverna Gentiana Shulemaja, Josefina Herlin, Dajana Starcevic och Sandra Höglund, som tillsammans med engelskläraren Henrik Böckin besöker skolan Liceo Scientifico F Vercelli. Där ska de träffa såväl italienska gymnasister, som franska och ungerska.

Med sig har tjejerna en egenhändigt producerad film om sevärdheter i Halmstad.

– Det är en stadsvandring med speakertext på engelska, säger Dajana Starcevic.

– Vi var ute och filmade i Tylösand i går och så har vi med slottet, Arenahallen, Nissan, biblioteket och Norre port, säger Josefina Herlin.

ANNONS

Resan sker inom ramen för ett ämnesövergripande projekt om telekommunikation. De fyra håller även på att bygga en egen radiomottagare för att kunna ta emot sändningar från radiostationen i Grimeton. Tillsammans med de andra europeiska eleverna ska de göra ett program, som så småningom ska läggas ut på www.spleenwebtv.it.

DaVinci-eleverna är dock eniga om att det viktigaste med resan inte är webb-tv-programmet i sig.

– Att få träffa nya människor och se hur skolan är i andra länder är viktigast, säger Dajana.

– Ja, och att knyta kontakter! Det kan man ha jättemycket nytta av i framtiden, tillägger Gentiana.

ANNONS