Elev skadad av hemmagjord bomb – skolan tystade ner

Ett "pojkstreck” på Gullbrandstorpsskolan höll på att sluta riktigt illa. När en hemmagjord bomb exploderade fick en pojke frätande kaustiksoda i ansiktet och fick föras till sjukhus med ambulans. Skolan har dock valt att bara informera föräldrarna i den berörda klassen.

ANNONS
|

–Jag begriper inte varför man inte uppmärksammar en så allvarlig händelse mer. Jag trodde man skulle samla alla elever och föräldrar och försäkra sig om att ingen någonsin gör något så korkat igen. Nu går det en massa rykten och det hela har fått ett spännande skimmer över sig, säger pappan till det drabbade barnet.

Olyckan inträffade på tisdagen i förra veckan. Två pojkar ska på YouTube ha sett hur man kan tillverka en "bomb" med bland annat kaustiksoda och tagit med sig ingredienserna till skolan. På en rast preparerade de en flaska och hade för avsikt att spränga den i en papperskorg. Några klasskompisar blev nyfikna och följde med.

ANNONS

– Något gick fel och flaskan exploderade i luften, precis intill min son, berättar pappan.

Pojken fick delar av innehållet på kläder, i ansiktet och ögonen, och fördes i ambulans till sjukhuset.

–Han togs direkt till ögonkliniken. Det var även lite frätskador i ansiktet, men det var ögonen vi var mest oroliga för. Vi pratar alltså om kaustiksoda, som även kallas för lut. Min pojke kunde ha blivit blind, säger pappan.

Efter flera timmars spolning kunde läkarna konstatera att ögonen skulle klara sig från bestående skador. Pappan reagerar dock på att skolans egna ögonduschar inte fungerade när man försökte använda dem i väntan på ambulansen.

–Jag tycker det är ytterst allvarligt att det finns sådana brister i skolans säkerhetsutrustning. Jag har också frågat rektorn om vem som bär ansvaret för en sådan här händelse och funderar på att göra en polisanmälan. Jag är inte ute efter att sätta dit någon, men det får inte hända igen, säger han.

Jenny Wiemo, som är rektor för årskurs 4-9 på Gullbrandstorpsskolan, bekräftar incidenten och att skolan valt att enbart informera föräldrar i den berörda klassen.

ANNONS

– Av integritetsskäl har vi gjort det valet. När ett barn råkar ut för något, oavsett om det är en olycka eller sjukdom, så bedömer vi från fall till fall hur vi ska informera. Vi ser det här som en ren olyckshändelse. Pojkarna har varit nyfikna och gjort ett experiment, men inte insett riskerna, säger hon.

Hade det inte varit bättre att ge en samlad information och markera hur allvarligt ni ser på händelsen?

– Man kan alltid vara efterklok, men det är bara en förälder som har hört av sig och haft frågor. Vi har även informerat all personal.

Stämmer det att skolans ögonduschar inte fungerade?

–De fungerade inte som de skulle och jag tittar nu vidare på det. Vi följer arbetsmiljöverkets riktlinjer och har ögonduschar som man ska kunna spola med i minst 15 minuter. Vi har även lösa flaskor med ögonskölj, som vi fick använda denna gång. Jag vill ge en stor eloge till personalen som agerade oerhört snabbt och professionellt, säger Jenny Wiemo.

ANNONS