Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Märklig medalj. Lärarens avskedshälsning till ett barn i femte klass uppges vara ”skrivet med kärlek”. ”På vad sätt är det kärleksfullt?” undrar pojkens mamma. Bild: Jari Välitalo

Elev kränkt av lärare på sin skolavslutning

Vid femmornas skolavslutning på Nyhemsskolan i Halmstad fick varje elev en personlig avskedshälsning från sin lärare hängd runt halsen. Texten på Jespers lapp väckte starka känslor. ”Avskyvärd”, säger hans mamma. ”Skriven med kärlek”, förklarar rektorn.

När Maria fick syn på sin son på skolavslutningen så förstod hon genast att något var fel. När han vinkade henne till sig och visade den ”medalj” som han nyss fått av sin lärare så förstod hon varför han såg så ledsen ut.

– Jag blev alldeles bestört. Det här var sista skolavslutningen på Nyhemsskolan och så avslutar man med att trycka ner honom i skorna, säger Maria.

Medaljen bär texten ”Jesper tycker det här med att skriva och läsa är rätt trist. Han försöker det slippa med all sin list. Han kan då berätta om något som hänt. Något han hittat på eller något som är allmänt känt”. 

– En vuxen skulle kanske kunna skratta åt en sådan text, men nu var den till ett barn på tolv år. Jesper har dessutom haft det riktigt jobbigt i skolan. Det handlar inte om att han tycker att skriva och läsa är trist, utan om att han har svårt för att lära, berättar Maria.

På Jespers önskan så lämnade de båda skolavslutningen innan den var över.

– Jag vill inte tro att någon vill min son illa, men kan inte heller förstå hur en utbildad pedagog kan uttrycka sig på det sättet. Själv var jag så bestört att jag inte kom mig för att prata med någon, men så här får det inte gå till, säger Maria.

När Hallandsposten når Yvonne Schnell, som är rektor för F-5 på Nyhemsskolan, har hon precis hört talas om händelsen och varit i kontakt med den aktuella läraren.

– Hon hade sett en kommentar kring detta på Facebook och ville informera mig. Hon har också läst upp texten för mig.

Vad tänkte du när du hörde hälsningen?

– Jag tänkte att den var olyckligt formulerad. Samtidigt känner jag läraren och vill försvara henne. Hon säger att hon skrivit texten med kärlek, att hon tycker mycket om eleven och inte haft en tanke på att den skulle kunna misstolkas eller uppfattas som kränkande, säger Yvonne Schnell och tillägger:

– Jag ska ringa till vårdnadshavaren så att vi får reda ut detta.

Mamma Maria berättar efter detta samtal att Jesper erbjudits en ursäkt av läraren.

– Jag är inte säker på att han vill träffa henne, men hoppas att skolledningen drar lärdomar och ser över hur man bemöter barn med inlärningssvårigheter, säger hon.

Fotnot: Jesper och Maria heter egentligen något annat.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här