Motståndarna mot hotell vid Österskans och Picassoparken tar inte med initiativtagaren Torbjörn Larsson i styrelsen när det bildas en formell ideell förening.
Initiativtagaren till namninsamlingen för en folkomröstning, Torbjörn Larsson, får ingen plats i styrelsen när hotellmotståndarna bildar en formell förening. Bild: Jari Välitalo

Eldsjäl hålls utanför ledningen för hotellmotstånd

För att ledningen för Folkinitiativet ska bli mer tydlig bildar hotellmotståndarna en ideell förening.
– Nu när folk som stöttar oss swishar pengar måste vi ha en styrelse som kan redovisa att allt sköts ordentligt, säger Rutger Herlin.

ANNONS
|

Trots att ”talespersoner” och ”administratörer” för Folkinitiativet säger sig företräda de över 10 000 Halmstadbor som skrivit på uppropet för en folkomröstning om det planerade hotellprojektet vid Österskans, har de hittills inte haft någon styrelse som kan fatta formella beslut.

Petades efter nazistliknelser

HP pekade på problemet för några veckor sedan, när det blev en spricka i ledningen. Det var då som några i gruppen petade Torbjörn Larsson som talesperson, trots att det var han som ursprungligen tog initiativet till namninsamlingen.

LÄS MER:Spricka i ledningen för hotellmotståndet

LÄS MER:Toppolitiker manar hotellmotståndare att ta avstånd

LÄS MER:Kommundirektör reagerar över nazistliknelser från hotellmotståndare

Några som tyckte att det var olämpligt att Larsson skrivit att kommundirektör Mattias Rossköld ”agerar som en modern führer” bestämde att Pia Arborelius skulle ersätta honom som talesperson – dock utan någon formell makt att göra så.

ANNONS

Valrörelse i höst

– Senast i nästa vecka ska vi ha bildat en ideell förening, säger nu Pia Arborelius.

Pia Arborelius och Torbjörn Larsson, motståndare till hotell med 16 våningar vid Österskans och Picassoparken, lämnade in över 10 000 namnunderskrifter för att Halmstad skulle hålla sin första lokala folkomröstning.
Pia Arborelius och Torbjörn Larsson var de som i mars lämnade över namnunderskrifterna för en folkomröstning till kommunfullmäktiges ordförande Andreas Bergman (M). Bild: Jari Välitalo

– Vi håller på att ta fram stadgar och namn till en styrelse. Sedan ska vi registrera oss hos Skatteverket och få ett organisationsnummer, förklarar hon och berättar att hon själv, Rutger Herlin och Bror Gustavsson är några av dem som ska ingå.

– Det lär bli mycket att göra när vi ska dra igång en valrörelse till hösten, så vi måste börja dela upp arbetsuppgifterna, fortsätter hon.

Folk swishar pengar

Rutger Herlin pekar också på att de uppmanat folk att swisha småsummor och att de till en början fått in cirka 3 000 kronor på det sättet.

Rutger Herlin ingår i ledningen för motståndet mot hotell med 16 våningar i centrala Halmstad.
Rutger Herlin är en av dem som kommer att ingå i styrelsen när Folkinitiativet bildar en formell ideell förening. Bild: Anders Andersson

– Givetvis ska styrelsen ha transparens så att det sedan går att se hur vi använt pengarna, säger han.

LÄS MER:Kommundirektör krävs på ursäkt till 8 000 anställda

Kommer ni att ta med initiativtagaren Torbjörn Larsson i styrelsen?

– Nej, det är inte aktuellt, svarar Pia Arborelius.

”Sådant tar vi internt”

När HP ger Tobjörn Larsson chansen att kommentera detta, säger han:

– Det vill jag inte kommentera, sådant tar vi internt. Det viktiga är nu att vi formerar oss inför höstens valrörelse, men personligen har jag väldigt mycket på jobbet för tillfället.

Förakt för vanligt folk

– Eftersom jag drog igång namninsamlingen kan jag bara beklaga att politikerna i kommunfullmäktige körde över folkets vilja när det gäller frågan i folkomröstningen. Dessutom tycker jag att centerpartiets Yngve Kihlberg visade förakt för vanligt folk när han kallade det en struntfråga, tillägger Torbjörn Larsson.

ANNONS

LÄS MER:”Sorgligt att folkomröstning kallades struntfråga”

LÄS MER:Inget Picassoparken på valsedeln vid folkomröstningen

LÄS MER:Folkinitiativet kräver ordet ”Picassoparken” på valsedlarna

ANNONS