Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om värmen och torkan fortsätter kan det bli aktuellt med ett eldningsförbud skriver Halmstads kommun i ett pressmeddelande. Bild: Janerik Henriksson/TT
Om värmen och torkan fortsätter kan det bli aktuellt med ett eldningsförbud skriver Halmstads kommun i ett pressmeddelande. Bild: Janerik Henriksson/TT

Eldningsförbud inte långt borta

"Undik att elda och grilla”. Så låter uppmaningen från Halmstads kommun som skickar en påminnelse om att det är torrt i markerna efter det varma vädret.

Just nu är risken stor att en eld får spridning när det är torrt, varmt och blåsigt skriver Halmstads kommun i ett pressmeddelande bara timmar efter att Laholmsbuktens VA utfärdat ett bevattningsförbud för Halmstad och Laholm.

LÄS MER: Bevattningsförbud införs i Halmstad och Laholm

Den senaste tidens väder har lett till att det blivit torrt i markerna. Med jämna mellanrum larmas räddningstjänsten till gräsbränder runt om i länet men än har det inte varit några större bränder. På torsdagsförmiddagen fick brandmännen rycka ut till Grötviks hamn där det pyrde i en stock i närheten av en grillplats.

”Om du eldar eller grillar är du ansvarig för att hålla uppsikt över elden och se till att den inte sprider sig. Kan du inte elda eller grilla på ett säkert sätt ska du avstå!” skriver kommunen.

Eldningsförbud aktuellt om torkan fortsätter

Att utfärda ett eldningsförbud kan bli aktuellt om värmen och torkan fortsätter. Ett sådant förbud kommuniceras då via kommunen och räddningstjänsten.

Prognosen för midsommarhelgen visar en del regnskurar men i nuläget verkar det inte vara tillräckligt för att dämpa brandrisken.

På torsdagen var brandrisken i Halmstad en fyra på en femgradig skala. Brandriskprognosen baseras på värden om om nederbörd, lufttemperatur, luftfuktighet och vindhastighet från SMHI

LÄS MER: Midsommarhelgen blir blöt och varm

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här