Eftertraktade appen Clubhouse bara för de inbjudna

Ingen chattfunktion, ingen video och kö för de som inte bjuds in av medlemmarna. Ändå ligger Clubhouse tvåa på listan i Sverige över mest nedladdade appar just nu.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Samtalsforumet Clubhouse grundades våren 2020 och är nästa stora trend efter Tiktok. Många kändisar har anslutit sig och bara Microsoft Teams är för tillfället mer nedladdad från svenska App Store.

Det sägs att appen har tio miljoner använder globalt, efter att gjort succé i början av året.

– Clubhouse är den första interaktiva ljudappen som har slagit igenom på bred front. Här kan vi umgås med våra vänner, samtidigt som den ger oss tillträde till eliten. Ingen annanstans kan du få ställa frågor till Oprah, spela upp din nya låt för The Game eller vara en fluga på väggen när världens främsta investerare pratar ofiltrerat med varandra, säger Nicklas Hermansson, digital strateg och grundare av omvärldssajten Nomofomo.

ANNONS

LÄS MER:Hallänning en av de första på Clubhouse

Appen Clubhouse kräver en Iphone

Clubhouse finns bara till Iphone och man behöver även en inbjudan från någon som redan är insläppt och har fått två ”biljetter” att dela ut. Tills dess får man nöja sig med att reservera ett användarnamn och stå på en väntelista.

Väl inne i appen kan du skapa ett chattrum, eller gå in och ut ur existerande rum där det pågår olika röstsamtal live. De som medverkar i samtalen kan variera i antal och rollerna moderator, talare och lyssnare delas ut.

Alla samtalsrum är öppna för vem som helst att utforska, men man måste räcka upp handen och få ordet för att kunna prata.

Ingen funktion för textmeddelanden

Det finns ingen video- eller textbaserad chatt, utan det centrala är att konversera med folk och berätta om vad du vill, alltså lite som en blandning av ett Zoom-möte och en podcast.

– I sina värsta stunder är Clubhouse en frizon för rasister och sexister. Det finns flera kända exempel av påhopp inför publik. Precis när Youtube, Twitter och Facebook har börjat erkänna sin maktposition och vidtagit åtgärder kommer en ny spelare som inte tycks ha någon plan alls gällande modereringen, som ser ut att kunna bli Clubhouses största utmaning, säger Nicklas Hermansson.

Varför är appen spännande?

ANNONS

– Clubhouse är långt ifrån perfekt och färdigutvecklat. I dag är det som att åka tidsmaskin till Aftonbladets chattrum eller Mirc på 90- och 00-talet, men i stället för att skriva så pratar människor med varandra. Som Heta linjen med publik. Men innehållet utvecklas varje dag. Clubhouse erbjuder redan nu kändistalkshows, nätverksevents och DJ-kvällar. Allt skapas av användarna. I framtiden kommer det att göra appen till en podcastfabrik som Spotify, Apple och Amazon kommer att budkriga om, säger Hermansson.

ANNONS