Efter polisattacken - utpekad tonårsledare döms

”Gruppen var 20 - vi var två”. ”De forcerade vår linje, det var som en fotbollsmatch”. Vittnesmålen från de poliser som var med när flera patruller utsattes för stenkastning och hot efter ett falsklarm i november fortsatte under rättegången. Tonåringen som anklagades för att ha varit ledande i attacken mot polisen döms nu för sabotage mot blåljusverksamhet.

ANNONS
|

Tonåringen medger att han var i området och att polisen kan ha uppfattat att han var maskerad, men säger att han är oskyldig. Han hade ett coronasäkert munskydd på sig, förklarade han under rättegången. Han ville inte riskera att dra på sig smitta och föra den vidare till sin mamma.

”Det kan säkert ha varit ett munskydd. Men är man rädd för corona skulle man inte vara i den gruppen”, sade en av poliserna.

20 maskerade personer väntade

Poliserna har beskrivit att det var omkring 20 maskerade ungdomar som väntade på dem på Andersberg den där kvällen i november. Polisen hade larmats dit på ett falsklarm. De blev utsatta för stenkastning när de kom fram och fick backa flera gånger och kalla på förstärkning. Tonåringen ska ha varit någon de andra såg upp till, berättade polisen, och menade därför att tonåringen varit drivande.

ANNONS

LÄS MER:Polisen attackerades av mobb - ”Vågade inte vara kvar”

En av polismännen spelade in en mobilfilm. Den har använts som bevisning i fallet.
En av polismännen spelade in en mobilfilm. Den har använts som bevisning i fallet. Bild: Polisens förundersökning

Tingsrätten ser ingen anledning att ifrågasätta polisernas vittnesmål.

Ny lag - inte bara ett storstadsproblem?

Att tonåringen kan dömas är mycket tack vare den nya lag om sabotage mot blåljusverksamhet som trädde i kraft i januari 2020. Tanken är att rubriceringen ska ge poliser, brandmän och ambulanspersonal ett starkare skydd och göra det straffbart att hindra utryckningar.

En del har beskrivit det som främst ett storstadsproblem.

– Vi har inte haft så stora problem med det i Halmstad tidigare. Men lagstiftningen kom ju till av en anledning, sade förundersökningsledare Kenneth Persson till HP några dagar efter attacken.

Ska gå program om etik och moral

En fällande dom kan ge fängelsestraff i upp till fyra år. I fallet med tonåringen på Andersberg landar påföljden på ungdomsvård och ungdomstjänst. Straffet beror dels på hans unga ålder, och dels på att han ställt sig positiv till att genomgå det vårdprogram som rekommenderas för honom. Under programmet ska tankar om etik, moral och konsekvenser luftas.

LÄS MER:Polis möttes av stenkastning efter misstänkt falsklarm

ANNONS