Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu varnar länsstyrelsen i Halland på sociala medier för starka strömmar. Bild: Roger Larsson
Nu varnar länsstyrelsen i Halland på sociala medier för starka strömmar. Bild: Roger Larsson

Efter kritiken - nu varnar länsstyrelsen för farliga strömmar

I förra veckan höll ett bad i Haverdals naturreservat på att få förödande konsekvenser. Nu varnar länsstyrelsen i Halland på sociala medier för starka strömmar, men någon utökad skyltning lär dröja.

Badbesökarna vill inte dela mer om händelsen som inträffade, men de hoppas att ansvariga ser över avsaknaden av skyltar som uppmärksammar badande på de starka strömmarna som kan förekomma.

– Vi är ytterst tacksamma att allt gick väl för dem, säger Annelie Ohlsson, reservats- och fastighetsförvaltare på länsstyrelsen i Halland.

Vem som ansvarar för skyltningen vid stränderna i Halmstad är en delad uppgift. De officiella badplatserna ansvarar Halmstads kommun för, medan platserna där emellan faller på länsstyrelsen.

Totalt har Halmstad kommun 28 skyltar utplacerade längsmed kusten som informerar om hur man tar sig ur samt identifierar en utström. Skyltarna ska vara placerade där flest människor tar sig till och från stränderna.

Men stranden är lång och det finns många vägar genom naturreservaten ner till stränderna. För den som kommer från en annan väg finns risken att man missar skyltarna.

– Vi försöker lägga ut information om allt, men man kan inte alltid nå fram till alla. Kommunen har satt skyltar där de märker att mest folk tar sig ner till stränderna.

Halmstads kommun menar att de kommer ta upp frågan internt kring huruvida fler skyltar behövs sättas upp i Haverdal och Villshärad.

Länsstyrelsen i Halland ser i nuläget inte att man från deras håll kommer sätta ut fler skyltar, istället varnar man på sociala medier.

Nu finns rubriken ”Varning för starka strömmar i havet och lurigt utlopp från Skintan” att läsa på länsstyrelsens hemsida och i ett inlägg på Facebook.

Där beskriver de att Haverdalsbukten är långgrund, men kan trots det drabbas av mycket starka strömmar och plötsliga havsbottenförändringar vid blåsiga dagar.

Om man dras med av strömmen ska man försök hålla kursen längs med kustlinjen för att komma ur strömmen.

– Man ska alltid vara försiktig när man rör sig i havet, alla kuster har strömmar i havet, förklarar Annelie Ohlsson.

Även stränderna i Gullbranna, Hökafältet och Tönnersa omnämns ha mycket starka strömmar och plötsliga förändringar i havsbotten.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!