Duo lever sin dröm i Grötvik

Wakeboard är en relativt liten sport i Sverige. Men med de två unga eldsjälarna Carl Neidert och Arthur Maasing har nu Halmstad fått en egen förening och anläggning att använda.

ANNONS
|

De har haft öppet ett tag nu och det har varit folk varje dag. Duon har haft svårt med förväntningarna inför premiären, men är nöjda med uppslutningen.

–Det är många som kommer och går förbi och tittar och är nyfikna. Är det någon som åker så stannar folk gärna längs med staketet, säger Carl Neidert.

–Ibland har vi haft uppåt en timmes kö. Det känns stort när vi är helt nya och det dessutom har varit ganska dåligt väder, fortsätter han.

Killarna prövade på wakeboard i en park första gången i Thailand. De hade testat vattenskidor och wakeboard när de var barn, men då bara efter en båt. Men ingen av dem fastnade riktigt för sporten då.

ANNONS

– Vi trodde att vi skulle testa en dag bara, men vi åkte varje dag hela semestern, säger Arthur Maasing.

Under åtta månader jobbade sedan Carl som instruktör i Thailand. Man ska ha rätt böj i knäna, luta sig rätt och kunna känna vattnet under brädan, förklarar han. Fördelarna med att åka efter en vajer i stället för en båt är många.

– Man kan reglera hastigheten från 0 till 30 kilometer i timmen, så man kan verkligen ge nybörjare tid på sig att komma upp och känna hur det känns att stå, innan man ökar farten lite mer, säger Carl Neidert.

Det finns olika system att välja mellan när man ska bygga en wakepark. Killarna har valt ett som de själva tycker är mest utvecklande för nybörjare.

Linan dras fram och tillbaka och åkaren kan själv parera svängen när den vänder för att följa med tillbaka utan att trilla i vattnet. Om man trillar stannas linan och man kan fortsätta där man är.

–Man kan nöta trick lättare så än om man måste ta av sig wakeboarden och simma till kanten för att börja om, säger Arthur Maasing.

I juli, när parken öppnas för heldagar med drop-in, planerar de även kurser för nybörjare där deltagarna får turas om att köra under ett par timmar. De vill trycka på att det är en sport för alla.

ANNONS

–Min lillasyster är sju år och hon testade i går. Det gick riktigt bra. Man måste bara kunna simma 200 meter och ha lite vattenvana, säger Carl Neidert.

Just nu använder de ungefär halva ytan av vattnet och de har många idéer på vad de vill göra med resten.

En studsmatta på land och några stand up paddle-boards är redan planerade. Vad som mer händer framöver är ännu inte bestämt.

– Vi får se om det växer så att vi kan bygga en bana till, då kan vi ha en för nybörjare och en för lite mer avancerade, säger Carl Neidert.

ANNONS