Dricksvattnet tar slut när staden växer

Grundvattennivåerna är oroväckande låga. Laholmsbuktens va har startat en vattenkampanj för att få Halmstadborna att inse fakta - vi måste börja spara på vårt dricksvatten.

ANNONS
|

Datorsystemen i vattenverken som förser Halmstadborna med vatten varnar för att grundvattennivåerna är för låga.

– Matematiken går inte ihop, inkomsterna får ju inte understiga utgifterna, säger Henrik Kellgren, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens va, LBVA.

Han visar runt HP:s team på Prästjordens vattenverk. Här leds grundvattnet upp ur marken, genomgår rening och får ett något högre pH-värde.

14 vattenverk förser Halmstads tätort med dricksvatten. I hela kommunen distribueras nästan 30 000 kubikmeter vatten varje dygn.

– Om jag fick önska och drömma hade jag velat se att kunderna minskade sin förbrukning med 20-30 procent. Vi hoppas att alla tänker mer på hur de använder vattnet.

ANNONS

Flera förklaringar

Det finns två svar på frågan om varför grundvattnet har nått rekordlåga nivåer för årstiden.

Det enkla svaret är att det har regnat och snöat ovanligt lite under 2016 och början av 2017. Grundvattenmagasinen i marken har inte hunnit fyllas på.

Men om man går under ytan finns en djupare förklaring.

– Vattenförbrukningen ökar i takt med att Halmstads befolkning växer. Vi har fler permanentboende året runt och ser inte bara en puckel på sommaren. Det gör att naturens vattenmagasin inte har samma möjlighet att återhämta sig under vintern, säger Henrik Kellgren.

Förbrukningen har alltså blivit mer jämnt fördelad över hela året eftersom Halmstad inte är en renodlad sommarstad längre.

Klimatet påverkar

Klimatförändringarna har också bidragit till vattenbristen.

– Klimatet har hunnit ikapp oss. Vi kan bara konstatera att vi har längre perioder med torka.

För att vattenuttaget ska fungera i längden måste samma mängd vatten ersättas genom att regn och snö infiltreras ned i marken.

Storförbrukaren är familjen med flera barn i tonåren, medan en ensamstående äldre person har låg förbrukning.

Bara 30 procent av vattnet i ett hushåll går till mat och dryck. Resten går till hygien, dusch och toalettbesök.

Ny kampanj

LBVA har dragit igång en vattenkampanj som pågår tills vidare.

ANNONS

– Vi har gått ut på vår hemsida, Facebook och Instagram och även informerat de kunder som har anmält sin e-postadress eller sitt mobilnummer till oss.

Halmstads befolkning växer hela tiden och i början av 2018 förväntas invånarantalet nå 100 000.

Därför tittar kommunen och LBVA på en mer långsiktig lösning, nämligen att använda sjövatten från Bolmen (läs artikeln intill).

Det går inte att ta ut någon vattenmängd i reserv vid någon av täkterna. Till slut kan Halmstad hamna i ett ransoneringsläge.

– För varje dag som går blir det mer sannolikt att det blir ett bevattningsförbud i maj. Det är beklagligt att vi använder vattnet så slarvigt. Jag har sett folk tvätta både träd och tak med dricksvatten.

Vill ha en god dialog

När dricksvattnet används till bevattning minskar vattenmagasinen. Det kan ge ett lägre tryck i vattenledningarna, vilket blir ett problem för många hushåll.

– Ett bevattningsförbud är svårt att kontrollera, det får bli stickprov. Men vi vill inte behöva stänga av vattnet för någon kund, utan vill ha en god dialog med våra kunder.

Genomsnittsfamiljen i villa använder 150 kubikmeter per år.

– De höglänta områdena blir utan vatten först och det blir svårt att distribuera vatten till kusten eftersom många vattenverk ligger i inlandet. I slutändan kommer alla att drabbas.

ANNONS

LBVA vill koppla ihop vattennäten mellan Laholm och Halmstad för att kunna jämna ut nivåerna bättre när det är vattenbrist.

– I Laholm har vattentäkterna återhämtat sig lite bättre, men vi sitter i alla i samma båt och kan inte slösa.

ANNONS