Många asylsökande. ”Det har varit en kraftig expansion på relativt kort tid”, säger Carl Hedberg, chef på mottagningsenheten på Migrationsverket.
Många asylsökande. ”Det har varit en kraftig expansion på relativt kort tid”, säger Carl Hedberg, chef på mottagningsenheten på Migrationsverket.

Drastisk ökning av flyktingar

Antalet asylsökande i Halmstad har ökat drastiskt de senaste åren. Det har inneburit ett hårt tryck på Migrationsverket att lösa boenden. Trots hårdare asyllagar väntas inte någon lättnad för Migrationsverket ännu.

ANNONS
|

År 2012 fanns det inga asylsökande i Halmstad, Laholm och Hylte. I dag finns här 2 500 personer som sökt asyl.

– Det har varit en kraftig expansion på relativt kort tid, säger Carl Hedberg, chef för mottagningsenheten i södra Halland på Migrationsverket.

I början av 2000-talet bodde asylsökande i lägenheter som tillhandahölls av Migrationsverket runtom i Sverige.

År 2012 blev behovet av platser för stort, lägenheterna tog slut och Migrationsverket började upphandla platser av företag som kunde erbjuda boenden åt de asylsökande. I dag är alla av Migrationsverkets anläggningsboenden i Halmstad upphandlade.

Den stora ökningen ledde till att Halland fick en egen mottagningsenhet i slutet av 2014, något som man inte haft tidigare.

ANNONS

Men antalet asylsökande fortsatte att öka och när det blev klart att Spenshult skulle bli ett asylboende blev omfattningen av asylsökande så pass stor att södra Halland blev en egen enhet i augusti 2015.

I dag arbetar Migrationsverket för att ersätta de upphandlade boendena med anläggningar som de driver själva. I Halland blir Spenshult det första att öppna.

Planen var att Spenshult skulle öppnas i maj 2015, men öppningen har skjutits fram flera gånger. Den senaste beräkningen är att det ska öppnas i slutet av året.

Antalet personer som anländer till Sverige för att söka asyl har minskat sedan regeringen började införa åtgärder i höstas, till exempel införandet av gränskontroller.

Men trots det beräknas inte antalet asylsökanden på boendena minska den närmaste tiden. Detta eftersom riksdagen i förra veckan beslutade att tillfälliga uppehållstillstånd, i stället för permanenta, blir regeln.

Läs även:Halmstad har blivit hem för 2 000 nyanlända

Personer flyttar, i regel, ut från asylboenden när de fått permanent uppehållstillstånd men när de blir tillfälliga kommer personerna troligtvis att vara kvar i Migrationsverkets regi.

– Det innebär att takten på minskningen av antalet asylsökande i våra boenden kommer att bli långsammare, säger Carl Hedberg.

Migrationsverket arbetar nu för fullt med att planera inför den nya lagen som träder i kraft 20 juli, men exakt vad den innebär är fortfarande oklart.

ANNONS

– Vi håller på att titta på hur det ser ut, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressekreterare på Migrationsverket.

Carl Hedberg menar att den största utmaningen för Migrationsverket i Halmstad är att integrera de asylsökande under handläggningstiden.

– När de väntar på sitt beslut gäller det för oss att skapa en så meningsfull vardag som möjligt.

Det handlar till exempel om att skapa praktikplatser och att introducera de asylsökande för det svenska språket.

– Där får vi väldigt god hjälp av frivilligorganisationer och studieförbund, som till exempel ordnar språkkaféer och aktiviteter.

Fakta: Asylsökande och nyanlända

När en flykting kommer till Sverige är personen asylsökande och är då under Migrationsverkets ansvar. När uppehållstillstånd har beviljats går ansvaret över till kommunen, då kallas man nyanländ.

De flesta nyanlända hittar eget boende och väljer själva vilken kommun de ska hamna i. Om de inte gör det, ger Migrationsverket de nyanlända en angiven kommun där det blir kommunens ansvar att hitta bostad.

ANNONS