HP har tidigare skrivit om bråket på Vallås 4 juli i år.
HP har tidigare skrivit om bråket på Vallås 4 juli i år.

Dråpförsök blev till grov misshandel

Mannen blev knivhuggen i buken och i axeln med allvarliga skador som följd. Nu döms 38-åringen som höll i kniven till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel efter det tumultartade slagsmålet i somras.

ANNONS
|

HP har flera gånger tidigare skrivit om det komplicerade bråket som uppstod mellan två berusade män på Vallås 4 juli. Redan från början fanns det oklarheter om vad som hänt i situationen som slutade med att en man knivhöggs och fick allvarliga skador.

Vid något tillfälle har offret hällt eller fått bensin över sig. Han säger själv att han tappade enmoped och bensinen stänkte upp på tröjan. 38-åringen som nu döms för att ha utdelat knivhuggen säger sig ha agerat instinktivt efter att mannen dykt upp hos honom indränkt i bensin och hotat tända eld på sig själv.

Tingsrätten fokuserar på det som finns av fakta i målet – nämligen en videofilm av bråket och vittnesuppgifter bland annat från en kvinna som såg förloppet genom sitt fönster.

ANNONS

Slagsmålet mellan de båda berusade vännerna var en utdragen historia, där 38-åringen först en bit in i bråket ska ha hämtat en kniv och utdelat två hugg, varav ett hade kunnat leda till döden.

Hugget mot buken är inte filmat, men styrks av vittnen. 38-åringen erkänner bara ett hugg mot axeln.

Offret berättade inte hela sanningen från början och har under processens gång kommit med nya uppgifter. Han säger att han tidigare hållit inne med fakta eftersom man inte tjallar i hans kretsar. …

Men han har nu fått nog av det tänket och vill berätta hur det egentligen var. Hans bedömning är att 38-åringen inte hade brytt sig om ifall han dog och det är möjligt att han ville ta livet av honom.

Tingsrätten menaratt offret har gett en detaljerad och logisk berättelse där han inte förminskar sin egen roll i händelsen.

38-åringens uppgift om att han trodde att den bensinindränkte mannen skulle tända eld på sig själv är dock en viktig omständighet i tingsrättens bedömning.

Hugget mot buken kunde ha varit dödligt. Men det anses inte bevisat att 38-åringen var likgiltig inför den möjligheten och det finns inget som tyder på att han ville att hans vän skulle dö.

ANNONS

Åklagaren yrkade på fem års fängelse för 38-åringen på grund av att han tidigare är dömd för grova våldsbrott.

Men dessa ligger så långt tillbaka i tiden, menar tingsrätten, att de inte påverkar bedömningen av straffet, som blir två och ett halvt års fängelse. 38-åringen ska också betala närmare 55 000 kronor i skadestånd för skadorna som han orsakat.

ANNONS