Drönare ska försöka stoppa bränder på Vallås

Efter helgens tre bränder på Vallås säger kriminologen och trygghetssamordnaren Charlie Karlsson att han förstår om folk blir oroliga. Samtidigt har polisen ersatt sommarens fasta kamerabevakning på Vallås med övervakning genom drönare.

ANNONS
LocationVallås||

Det är måndag förmiddag när HP träffar Charlie Karlsson på hans kontor på Medborgarservice vid Vallås centrum, där man bland annat kan få hjälp med att fylla i ansökningsblanketter, skaffa bank-id, kopiera, översätta eller få veta vad som händer i kommunen.

Sedan september är han projektanställd i ett år som trygghetssamordnare på Vallås, genom att kommunfullmäktige i våras anslog extra pengar till en trygghetsfrämjande och brottsförebyggande satsning på Vallås.

Tittar på brandplatserna

Eftersom det inträffade två bränder i fredags kväll och en i lördags kväll tar vi en promenad i området för att titta på brandplatserna.

Kriminologen Charlie Karlsson är projektanställd som trygghetssamordnare på Vallås.
Kriminologen Charlie Karlsson är projektanställd som trygghetssamordnare på Vallås. Bild: Anders Holmer

– Det är ju polisen som utreder händelserna, men allmänt kan jag säga att flera saker på den här platsen gör att risken för en anlagd brand ökar, säger Charlie Karlsson, som har en masterexamen i kriminologi, när vi kommer fram till den nedbrunna återvinningsstationen intill Strandvallens förskola.

ANNONS

– Har fanns något som var lättantändligt, platsen ligger längst in på en gata och här passerar inte en massa människor vid nio på kvällen, konstaterar han.

Charlie Karlsson konstaterar att den som i fredags kväll anlade branden vid återvinningsstationen intill Strandvallens förskola nog kunde agera ganska ostört i mörket.
Charlie Karlsson konstaterar att den som i fredags kväll anlade branden vid återvinningsstationen intill Strandvallens förskola nog kunde agera ganska ostört i mörket. Bild: Anders Holmer

Medan vi traskar vidare till Vasängsvägen, där en bil började brinna i fredags kväll – en timme efter den andra branden – pratar han om att en gärningsman lätt kunna ta sig den sträckan till fots och sedan kunnat komma undan i grönområdet mellan platserna.

Bilvrak kan väcka oro

– Efter en sådan här sak är det viktigt att de utbrunna bilresterna forslas bort så snart som möjligt. Behöver den drabbade hjälp måste samhället kunna ställa upp med det, säger Charlie Karlsson.

– Står det kvar brandskadade bilvrak under lång tid kan det bli stigmatiserande för ett område och få folk att känna mer oro än vad de egentligen har fog för.

Charlie Karlsson menar att det kan stigmatisera ett bostadsområde ifall utbrunna bilvrak står kvar länge.
Charlie Karlsson menar att det kan stigmatisera ett bostadsområde ifall utbrunna bilvrak står kvar länge. Bild: Anders Holmer

Även borta vid kyrkan inträffade en bilbrand på lördagskvällen.

Vad är det som kan ligga bakom tre bränder på en helg?

– Vid alla sådana här händelser måste så klart polisen undersöka ifall det är någon som medvetet riktar sina handlingar mot en annan person, eller om det är någon som känner tristess och får en kick av att sätta fyr på saker, säger Charlie Karlsson.

ANNONS

Vad kan du som trygghetssamordnare göra?

– Vi försöker samla alla goda krafter, både bland boende och dem som arbetar på Vallås, för att kollektivt kunna visa styrkan att våga reagera eller till och med ingripa när någon vill förstöra i området.

Kamerorna togs bort

Under sommaren har polisen haft tillfällig kameraövervakning på Vallås, enligt ett så kallat 90-dagarsbeslut, efter att det inträffat flera bilbränder, en garagebrand, en soprumsbrand och en förskolebrand. Nu när kamerorna tagits bort efter att de 90 dagarna gått sitter dock ändå polisens skyltar om kameraövervakning kvar.

Polisens skyltar från sommarens tillfälliga kameraövervakning på Vallås sitter kvar – och enligt Krister Adolfsson är det medvetet.
Polisens skyltar från sommarens tillfälliga kameraövervakning på Vallås sitter kvar – och enligt Krister Adolfsson är det medvetet. Bild: Anders Holmer

Varför har polisen inte tagit ner kameraskyltarna?

– Det beror på att vi nu har kameraövervakning på ett annat sätt, säger Krister Adolfsson, biträdande chef för polisområde Halmstad.

Han berättar att polisen nyligen fick tillstånd att permanent kameraövervaka Brogatan, Stora torg, Vallås och Andersberg – och att behovet och effekten ska utvärderas en gång om året.

Övervakar med drönare

– På Brogatan och vid Stora torg har vi satt upp fasta kameror, som vi redan märker att vi har nytta av. På Vallås och Andersberg satsar vi i stället på kameraövervakning från UAV:er, förklarar Krister Adolfsson.

Krister Adolfsson vill inte berätta i vilken omfattning polisen övervakar Vallås med drönare.
Krister Adolfsson vill inte berätta i vilken omfattning polisen övervakar Vallås med drönare. Bild: Kenny Hjälte

UAV är en engelsk förkortning för Unmanned Aerial Vehicle, alltså obemannade luftfarkoster – det som i dagligt tal kallas drönare.

ANNONS

Ser ni verkligen lika mycket vad som händer på olika parkeringsplatser på Vallås när ni använder drönare i stället för övervakningskameror?

– För det första har vi inte resurser att sätta upp kameror på varenda parkering på Vallås, exempelvis hade de kameror vi hade där i somras inte kunnat fånga någon av helgens tre bränder där, säger Krister Adolfsson och tillägger:

– För det andra går jag av operativa skäl inte in på när, var och hur vi övervakar med UAV. Jag konstaterar bara att den övervakningen redan har gjort nytta.

LÄS MER:Polisen satsar på kameraövervakning

ANNONS