Miljönämnden anser att ljuset från villan i fråga är en olägenhet. Någon ytterligare belysning ska dock inte sättas upp enligt ägaren.
Miljönämnden anser att ljuset från villan i fråga är en olägenhet. Någon ytterligare belysning ska dock inte sättas upp enligt ägaren. Bild: Johan Persson/Arkiv

Domstol upphäver beslut om belysning på fasad

Efter klagomål från grannar förelades villaägaren att redovisa vilken belysning hon planerade att sätta upp på fasaden. Kvinnan överklagade och menade att hon inte skulle sätta upp mer belysning. Domstolen har nu upphävt beslutet – men tvisten lär fortsätta.

ANNONS
LocationFrösakull||

För omkring två år sedan fick miljönämnden ta emot klagomål från flertalet fastighetsägare i Frösakull. De ansåg att en granne till dem satt upp alldeles för mycket och för stark belysning på sin fasad.

Ljuset beskrevs som ”en ljusvägg som från ett upplyst rymdskepp” och en granne uppgav att hen var tvungen att dra ner rullgardiner för att inte bli störd.

LÄS MER:Ljus från grannhuset stör

Efter inspektion på plats beslutade miljönämnden, som ansåg att belysningen var en olägenhet för människors hälsa, att ägaren skulle lämna in en redovisning över vilken belysning som planerades. Det beslutet instämde även länsstyrelsen i.

Men kvinnan överklagade vidare till mark- och miljödomstolen. Hon uppgav att hon följt beslutet eftersom hon skriftligt meddelat länsstyrelsen att hon inte har för avsikt att sätta upp någon mer belysning.

ANNONS

Miljönämnden skriver i sitt yttrande till domstolen att kvinnan därmed har uppfyllt föreläggandet. Nämnden påpekar dock att man fortfarande är av uppfattningen att belysningen är en olägenhet. Beslutet att redovisa planerad belysning fattades för att nämnden inte ville göra någon ny bedömning av störningarna innan det stod klart om ytterligare belysning planerades, förklarar nämnden.

Eftersom kommunen nu anser att kvinnan gjort det hon var ålagd att göra har mark- och miljödomstolen å sin sida valt att upphäva föreläggandet.

När det gäller själva klagomålet på den nu befintliga belysningen som grannarna stört sig på är ärendet fortfarande under utredning uppger Sanna Sjödin, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

– Vi har kommit överens med klagande om att de ska höra av sig när det börjar bli aktuellt med en ny inspektion. De har önskemål om att delta men har skjutit upp sin planerade vistelse i Halmstad till följd av coronapandemin, förklarar hon.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS