Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Domstol ger grönt ljus till markaffär i Trönninge

Två gånger har domstolar stoppat kommunens försök att byta till sig mark i Trönninge i syfte att utöka Kistinge industriområde. Men nu ser det ut att bli tredje gången gillt. Förvaltningsrätten ser inga hinder för markaffären.

Både 2008 och 2012 gick kommunens planer på att byta till sig mark i Trönninge i stöpet. Markaffären överklagades båda gångerna av två privatpersoner som ansåg att kommunen betalade ett överpris och att affären stred mot kommunallagen. Båda gångerna fick de rätt.

LÄS MER: Kommunen gör nytt försök att utöka Kistinge industriområde

I fjol somras klubbade kommunen igenom ett tredje markbytesavtal. Detta gick ut på att kommunen får 29 hektar av markägaren i fråga som i sin tur får 65 hektar av kommunens mark. Dessutom ska kommunen betala 3,7 miljoner i mellanskillnad.

Tre värderingar

Enligt Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, var utgångsläget ett annat. Bakom avtalet fanns tre olika värderingar och prislappen utgick från ett snitt av dessa. Dessutom ansågs marken som kommunen vill åt ha ökat i värde eftersom den pekas ut i översiktsplanen som just verksamhetsmark.

De två män som tidigare fått affären på fall valde att överklaga igen med samma motivering – det vill säga att kommunen bryter mot kommunallagen genom att gynna en enskild markägare.

De motsatte sig också uppgiften om ökat värde och menade att det argumentet inte kan tas i beaktande förrän översiktsplanen är genomförd.

Männen påpekade också att två markbytesavtal tidigare har underkänts i domstol och menar att kommunen handskas vårdslöst med sina skattemedel.

Går på kommunens linje

Den här gången går dock domstolen på kommunens linje. Förvaltningsrätten anser att omständigheterna är annorlunda mot tidigare, även om det rör sig om i princip samma markområden, bland annat för att tre värderingar gjorts.

Domstolen anser därmed inte att en enskild markägare gynnas och avslår överklagandet.

Jenny Axelsson är nöjd:

– Förvaltningsrätten går helt på Halmstads kommuns linje. Det var väntat men jag gläds åt den tydliga domen. Verksamhetsmark är mycket viktigt i en växande kommun och här handlar det dessutom om att möjliggöra trafiksäkerhetsåtgärder vid en olycksdrabbad korsning.

Det hon avser är korsningen väg 15–Trönningevägen. Om kommunen blir ägare till marken kan man tillsammans med Trafikverket skapa en säkrare lösning på sikt.

Beslutet från förvaltningsrätten kan överklagas inom tre veckor.

Läs tidigare artiklar i ämnet här:

Markaffär både olaglig och dyr

Besked om markaffär dröjer

Markaffär överklagas igen

Markaffär ska utredas mer

Markaffär får inte prövningstillstånd

Kommunen vill åter pröva fastighetsaffären i Trönninge

Oretorp (C) mot alla om markbytet i Trönninge

Markbyte når inte till högsta instans

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!