Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Domen: Inga tobaksautomater på Halmstadkrogar

Det är för dyr tobak. Och för svårt att kontrollera åldern på köparna. De automatiska tobaksautomaterna verkar ha gjort sitt i Halmstads krogliv. Företaget bakom automaterna vill ha kvar dem - men kommunen vill ha bort dem.

Kommunen har haft synpunkter på flera punkter i företagets, i det här fallet Filmrullen i Göteborg AB, affärsmodell. Mot bakgrund av tveksamheterna avslog miljönämnden företages ansökan om att driva sina automater på åtta uteställen i Halmstad. Det gällde bland annat automater på The Bulls Pub, Hotel Tylösand och The Fox and Anchor.

Ciggen är för dyra

Det kommunen har reagerat på är bland annat att företaget har krävt köparen på ett högre pris på tobaken än det man gör inom den vanliga handeln. Kommunen har också ifrågasatt hur säkert systemet för att kontrollera åldern på köparna är, när det är en maskin snarare än en människa som sköter försäljningen.

Ville inte ta ett nej

Företaget ville inte ta det första nejet utan överklagade beslutet till Förvaltningsrätten. Företaget argumenterade att de lejde bort ålderskontrollen till personalen på nöjesställena eller en tredje part, och på så sätt kunder säkerställa kontroller. Att de tar ut ett högre pris än andra butiker är inte i sig olagligt, menade de.

Enligt företaget hade frågan redan prövats i Gislaved, och där hade man kommit fram till att det inte var några problem. ”Gislaved bör inte ses som ett prejudicerande fall”, skrev Halmstads kommun tillbaka. Bilden har ingenting med ämnet i artikeln att göra. Bild: Erik Simander/TT
Enligt företaget hade frågan redan prövats i Gislaved, och där hade man kommit fram till att det inte var några problem. ”Gislaved bör inte ses som ett prejudicerande fall”, skrev Halmstads kommun tillbaka. Bilden har ingenting med ämnet i artikeln att göra. Bild: Erik Simander/TT

Så här säger den högre instansen

Bråket om prissättningen lämnade Förvaltningsrätten okommenterad när de satte ner foten i frågan, men de hittade ändå tillräckligt med argument i kommunens talan för att ge dem rätt.

Det Förvaltningsrätten slog ner på var att företaget ”inte kan överlåta stora delar av utövningen av egenkontroll till en tredje part”, som det heter på myndighetsspråk. Att som tobaksförsäljare inte med egna ögon kontrollera åldern på potentiella köpare är för riskfyllt, menade rätten. Och att leja bort kontrollen till en annan part är också problematiskt, eftersom straffpåföljden om man gör fel är så personbunden. Det krävs i sådana fall mycket utbildning och stöd för de som ska utföra kontrollerna, lät man veta.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!