Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Patricia Rakic Arle, chef för polisens krigsbrottsgrupp, är övertygad om att domen mot IS-kvinnan från Halmstad kommer att överklagas – oavsett vad domstolen kommer fram till. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Patricia Rakic Arle, chef för polisens krigsbrottsgrupp, är övertygad om att domen mot IS-kvinnan från Halmstad kommer att överklagas – oavsett vad domstolen kommer fram till. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dom mot IS-mamman dröjer

– Den som begått krigsförbrytelser ska aldrig kunna slå sig till ro i Sverige – utan känna hur vi flåsar i nacken, säger Patricia Rakic Arle, chef för krigsbrottsgruppen vid Noa.
Domen mot IS-mamman från Vallås är dock försenad en vecka på grund av covid bland rättens ledamöter.

Under januari bevakade HP på plats rättegången i Stockholm mot den 49-åriga kvinna från Halmstad som åtalats för att ha medverkat till att hennes ene son var barnsoldat hos IS i Syrien.

LÄS MER: Åklagare yrkar på flera års fängelse för IS-mamman

I domstolen nekade kvinnan till brott. Hennes försvarsadvokat, Mikael Westerlund, ansåg inte att det bevisats att hon aktivt deltagit i någon rekrytering av sonen. Inte heller ansåg han det klarlagt att kvinnan hade något ansvar genom underlåtenhet att hindra sonen.

LÄS MER: Avsnitt 24: Hör förhöret med IS-mamman från Halmstad!

– Hennes inställning har hela tiden varit att hon inte sympatiserar med att barn deltar i strid, förklarade advokaten.

LÄS MER: IS-mamman hävdar att sönerna bestämde över henne

Den så kallade IS-mammans version av vad som hände i Syrien var att hennes äldste son, som 14-åring, bestämde över familjen efter att maken dött i strid för IS. Hon ska därför inte ha haft något att sätta emot när 14-åringen och hans lillebror – 12-åringen som åtalet gäller – gjorde som de ville.

Vårdnadshavares skyldighet

Åklagarna, Reena Devgun och Karolina Wieslander, underkände dock kvinnans förklaring om att hon lurats till Syrien av sin make.

LÄS MER: IS-mamman bad aldrig om hjälp ut ur Syrien

Dessutom betonade de att hon som vårdnadshavare hade en skyldighet att vid varje tillfälle hindra och skydda sonen från att vara barnsoldat.

LÄS MER: IS-mamman om döda sönerna: ”Glad för deras skull”

Under rättegången lade åklagarna också mycket kraft på att visa att kvinnan i kontakter med andra – både innan hon reste till Syrien och under åren hon var där – gav uttryck för att hon gillade att leva under strikta sharialagar.

LÄS MER: IS-mamman visade barnen filmer med halshuggningar

De visade också hur hon på olika sätt haft möjlighet att ta barnen med sig och lämna landet – men att hon valt att inte göra så.

LÄS MER: Halmstadbo skickade varor till IS-mamman i Syrien

Vid de flesta rättegångar brukar dom falla efter två veckor, men eftersom det här fallet var så omfattande och komplicerat valde Stockholms tingsrätt att ta tre veckor på sig och meddela dom den 18 februari.

Ville inte stressa

Nu har det emellertid visat sig att domen dröjer ytterligare en vecka.

– Både domaren och en av nämndemännen har varit sjuka i covid, förklarar domstolssekreterare Anna Wester.

Redan under själva rättegången tvingades man ta paus mitt i, när försvarsadvokaten drabbades av covid.

– Nu samlades rättens ledamöter för att ha nya överläggningar under torsdagen. Eftersom de inte ville känna någon press att stressa fram ett beslut sattes den 25 februari som nytt datum för dom, berättar Anna Wester.

Kvar i häktet

Klart är i alla fall att den åtalade fortfarande sitter inlåst på Kronobergshäktet, där hon varit häktad sedan snart fem månader tillbaka.

LÄS MER: IS-mamman från Halmstad häktad

Om en häktad släpps innan en dom meddelas brukar det annars ses som ett tecken på att domen blir friande.

Fallet, som utretts av krigsbrottsgruppen vid Noa (Polisens nationella operativa avdelning), är unikt eftersom det är det första krigsbrottsåtalet i Sverige som handlar om att man rekryterat barnsoldater.

Fällande domar

Av de tretton krigsbrottsfall som gruppen tagit till åtal har tio avgjorts i domstol hittills. Nio av dem har lett till fällande domar.

LÄS MER: Chattar ska bevisa att mamman lät sonen bli barnsoldat

Enligt gruppens chef, Patricia Rakic Arle, är målet mot IS-mamman relativt enkelt och handlar om inte alltför gamla händelser i jämförelse med de två andra åtal som inte är avgjorda.

De 2 500 sidorna i fallet mot kvinnan från Halmstad kan jämföras med att målet mot Lundin Oil omfattar 100 000 sidor.

Och att kvinnans krigsbrott i Syrien ska ha ägt rum 2013–2016 är ganska nytt jämfört med att massavrättningarna i Iran – som sedan i somras behandlas i ett extremt utdraget domstolsfall – hände redan 1988.

Patricia Rakic Arle berättar att det för tillfället pågår ytterligare 60–70 förundersökningar. Bland annat har alla som utvisats från Syrien blivit ärenden för gruppen.

– Att det tar tid beror på att sådana här utredningar är svårare än vanliga grova brott som begåtts i Sverige, förklarar hon.

LÄS MER: Brottsutredning fortsätter mot IS-mamma från Vallås

– Bland annat är det svårare för att krigsbrotten begåtts utomlands, att vi måste jobba med tolkar och att det ofta har hunnit gå många år så att människors minnen hunnit blekna eller har påverkats, säger Patricia Rakic Arle.

Gömmer sig i Sverige

Hon berättar också att många anmälningar kommer från Migrationsverket, sedan personer själva uppgett att de inte kan återvända till ett land för saker de gjort där.

– För att få en fällande dom räcker det inte att de själva säger saker som de sedan tar tillbaka. Vi måste även kunna bevisa det.

Hon är även övertygad om att det finns ett mörkertal när det gäller krigsbrottslingar som gömmer sig i Sverige.

– Vi har hört brottsoffer som känt igen krigsbrottslingar på flyktingförläggningar eller på stan, men när vi kontrollerat personuppgifterna så ska de officiellt inte finnas i landet. Vi misstänker alltså att ett antal finns här under falsk identitet.

När det gäller fallet med IS-kvinnan från Halmstad är Patricia Rakic Arle inställd på att domen kommer att överklagas – oavsett vad domstolen kommer fram till.

– Den kommer förmodligen att prövas av högsta instans så att domstolarna får en vägledning, säger hon.

LÄS MER: Fotbollstjej i Halmstad tog barnen till IS i Syrien

LÄS MER: Jihadist var aktiv i moskén innan han dog i strid för IS

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!