Fastighetsägaren till Dollarstores lokaler riskerar böter på över en halv miljon kronor.
Fastighetsägaren till Dollarstores lokaler riskerar böter på över en halv miljon kronor. Bild: Johan Persson/HP Arkiv

Dollarstores tidiga öppning kan kosta över en halv miljon kronor

Ägaren till Dollarstores lokaler riskerar böter på över en halv miljon kronor. Kommunen anser att verksamheten bedrivs olovligen då det saknas rätt tillstånd.
– De har tagit byggnaden i bruk utan slutbesked och haft kunder där hela sommaren, säger Leif Fendell, bygglovshandläggare på kommunen.

ANNONS
|

En byggprocess kan vara lång och komplicerad. Det gäller att vara påläst och göra rätt hela vägen, annars kan kalaset blir extra dyrt.

I juni, när Dollarstore slog upp portarna till sin nya butik på Flygstaden gjordes det utan ett så kallat slutbesked – ett tillstånd som visar att byggnaden är färdig och att den får tas i bruk.

LÄS MER:Dollarstore har öppnat för tidigt – butiken saknar tillstånd

”Jag är inte ett dugg förvånad. Halmstad är den värsta byggprocessen vi haft någonsin”, sa Dollarstores etableringschef Fredrik Holmström efter bakslaget.

Ärendet försvårades också av att byggherren gjort så pass stora ändringar med fastigheten att åtgärderna inte längre rymdes inom det ursprungliga bygglovet, enligt kommunen.

ANNONS

”Det inte den byggnad som man fått bygglov för som står på platsen”, slog bygglovschef Katarina Finyak fast, och menade att det därför inte går att utfärda något slutbesked.

Halv miljon i böter – om lokalerna inte töms

I kommunens mening har Dollarstore sedan i juni bedrivit sin verksamhet olovligen. Därför går förvaltningen nu vidare med en sanktionsavgift.

– Det är inget konstigt ärende. De har tagit byggnaden i bruk utan slutbesked och haft kunder där hela sommaren, säger Leif Fendell, handläggare på bygg- och miljöförvaltningen.

Dollarstore hyr fastigheten av ett lokalt familjeföretag. Det är familjeföretaget som nu riskerar sanktionsavgiften eftersom byggnaden tagits i bruk utan tillstånd.

Avgiften uppskattas till 568 546 kronor. Sista ordet har byggnadsnämnden när ärendet lyfts vid nästa sammanträde.

Leif Fendell berättar att det varit möten mellan kommunen och fastighetsägarna sedan Dollarstores öppning.

– Det har varit lite upprörda känslor men så vitt jag vet har mötena inte resulterat i något som skulle påverka vår handläggning, säger han.

Vad kan fastighetsägaren göra för att slippa undan avgiften?

– Man har alltid möjlighet till rättelse. I det här fallet skulle det innebära att man tömmer och återställer lokalerna, säger Leif Fendell.

Dollarstore: ”Kunderna älskar oss”

För Dollarstores etableringschef Fredrik Holmström var sanktionsavgiften en nyhet. Han säger att rättelsen, så som den beskrivits av kommunen, är otänkbar.

ANNONS

– Det förstår du själv. Det finns inte en chans att vi kommer stänga och tömma lokalerna. Vi har fått tillträde enligt avtal med fastighetsägaren. Problemen är mellan fastighetsägaren och kommunen, inte oss – vi är bara hyresgäster, säger han.

Enligt Holmström rullar verksamheten på bra i Halmstad, trots sommarens ”gnäll och skriverier”.

– Det går jättebra för oss i Halmstad. Kunderna älskar oss och personalen är jättenöjd, säger han.

Hallandsposten har sökt fastighetsägaren som inte vill kommentera ärendet.

ANNONS