Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Direktdemokraternas kandidat ska inte ha egna åsikter

Ett elfte parti, Direktdemokraterna, ställer upp med en lokal valsedel i höstens val.
– Visst är det bra med folkomröstningar, som i hotellfrågan, men med vårt system behövs de inte när alla kan tycka till om allt hela tiden, säger listettan Jan Isefalk.

Direktdemokraterna bildades på riksnivå inför valet 2014, genom att de tidigare partierna Aktiv demokrati och Demoex gick samman.

På nätet har partiet en instruktionsfilm om sin grundidé. Kortfattat kan man säga att den bygger på att inte ha någon ideologi eller något partiprogram. I stället ska alla frågor som ska behandlas politiskt läggas ut på partiets hemsida, så kan folk klicka i om de är för eller emot.

Företagare

– Kommer jag in i kommunfullmäktige ska jag bara följa det som får majoritet i omröstningarna på vår hemsida, säger Jan Isefalk, som är partiets förstanamn på den lista med totalt två namn (det andra är Claes Östlund) som Direktdemokraterna ställer upp med i årets kommunval.

På samma sätt ska människor kunna väcka opinion för nya frågor och lägga förslag på hemsidan, som i sin tur blir grund för motioner.

Man kan välja att delegera bort sin röst i vissa frågor till någon insatt som man litar på.

– Men vi är inte bara ett knapptryckarparti. Vi satsar också på flytande demokrati, där man kan välja att delegera bort sin röst i vissa frågor till någon insatt som man litar på, förklarar Jan Isefalk, en 64-årig Halmstadbo som driver företaget Elastoforce Sweden AB, som säljer packningar till VVS-branschen.

Han berättar om ett system med delegater inom olika områden, som man kan låta rösta åt en om man tycker något är för svårt att sätta sig in i.

Kan ta tillbaka sin röst

– Exempelvis kan vi i skolfrågor sätta samman en lista över lärare som verkar vara kunniga och förståndiga och som sagt till oss att de vill vara med och påverka. Blir någon sedan besviken på den som rösten delegerats till kan man när som helst under mandatperioden ta tillbaka sin röst eller delegera den till någon annan.

I riksdagsvalet 2018 fick Direktdemokraterna drygt 5 000 röster, vilket kan jämföras med att Alternativ för Sverige fick över 20 000, Medborgerlig samling drygt 13 000 och Piratpartiet drygt 7 000.

Fick 64 röster senast

I kommunvalet i Halmstad har Direktdemokraterna tidigare inte haft någon egen lista, men fick ändå 13 röster 2014 och 64 röster 2018.

Vad talar idag för att ni ska göra ett jättelyft i höstens val så att ni klarar småpartispärren på omkring 1 400 röster och kommer in i kommunfullmäktige?

– Jag förstår att det blir väldigt svårt. Allt hänger på om vi lyckas förklara så att folk förstår vår modell med flytande demokrati, säger Jan Isefalk, som var medlem i Centerpartiet fram tills han 2014 engagerade sig i Direktdemokraterna.

Om Direktdemokraternas Jan Isefalk kommer in i kommunfullmäktige ska han inte rösta efter sina egna åsikter, utan bara följa det som majoriteten klickar på i de webbenkäter partiet lägger ut. Bild: Privat
Om Direktdemokraternas Jan Isefalk kommer in i kommunfullmäktige ska han inte rösta efter sina egna åsikter, utan bara följa det som majoriteten klickar på i de webbenkäter partiet lägger ut. Bild: Privat

– I förra valet kampanjade vi inget lokalt, men den här gången ska vi ställa upp en valstuga på Stora torg, tillägger han.

LÄS OCKSÅ: Före detta M-tungviktare räds inte att bli kallad populist

LÄS OCKSÅ: Splittringen inom SD ger ännu ett lokalt parti

LÄS OCKSÅ: Ny partiledare hoppas på vågmästarroll

LÄS OCKSÅ: Utfrusen M-trio går över till Halmstads Lokala Parti

LÄS OCKSÅ: ”Ideologierna är visst viktiga för hur folk röstar lokalt”

LÄS OCKSÅ: Känd krögare ger sig in i politiken

LÄS OCKSÅ: Överraskande toppnamn för lokalpartiet

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!