projektet Hjärterum skapar samvaro för äldre.
projektet Hjärterum skapar samvaro för äldre.

Digitala kafferep håller i gång det sociala livet

”Hej, jag tog lite glass också!”, ”Hur många barnbarn har du?” och ”Det var en bra ledare i HP om Palmemordet, men det på TV höll på alldeles för länge!”

ANNONS
|

När det digitala kafferepet rullar igång är det ingen hejd på ämnena. Allt ifrån blommor i trädgården till existentiell filosofi är ämnen som avhandlas. Någon bor i villa, någon i lägenhet. Barn, barnbarn, vänner och intressen, ämnena som berörs har en spännvidd som skulle få en albatross att bli avundsjuk.

– Jag hinner inte ens med att pussla, men det är trevligt. Jag är 76 år och håller fortfarande på med mitt arbete, beskriver Bengt Rudqvist.

Han bor i Grimsholmen i Falkenberg. Han är med på det virtuella kafferepet för första gången. Han slevar i sig glass och berättar för glatta livet om sig själv.

ANNONS

Hur många barnbarn?

Samma sak gäller både Lena Petersson och Ewa-Gun Jonsson, alltså att de berättar om sig själva och ställer intresserade frågor till de andra. De känner inte varandra sedan tidigare och bara Ewa-Gun Jonsson har varit med om det digitala kafferepet tidigare.

– Jag har varit med sedan starten, förklarar hon och växlar direkt över till ännu en fråga: ”Hur många barnbarn har du Lena?”

Lena Petersson berättar och säger sedan:

– Vi träffades nyligen, utomhus. Coronasäkert.

Corona är ett av ämnena som avhandlas under lite längre tid. Samma sak gäller Palmemordet och Bengt Rudqvists koppling till filosofi. Han visar sig vara en man som är ivrigt sysselsatt med att ”skicka vidare”:

– Jag har fått så mycket kunskaper av andra genom livet. Jag håller på och ger den vidare nu, säger han och när Lena får höra grundtankarna kring hans filosofi och synsätt knyter de helt oförberett ett band, hon vill gärna lära sig mer om det han ägnar sina dagar åt.

HighFive

Samtalet leds, även om själva funktionen är fullständigt överflödig vid just det här kafferepet, av Gabriella Hildebrand från det kommunala företaget HighFive.

Det är kommunens företagsinkubator, som är tänkt att utveckla entreprenörer och deras idéer och skapa möjligheter för nya tillväxtföretag. Men genom att Coronaviruset klämt åt bromsklossarna på delar av vårt samhälle fick HighFives anställda tid över.

ANNONS

Den används till att utveckla just sådana här digitala miljöer, riktade till äldre. Och redan har HighFives digitala bokklubbar och kafferep mött stort intresse avslöjar Elin Petersson på företaget:

– Vi fick tänka om.Vi är flexibla och ville hjälpa de som behöver det nu.

Hjärterum

Under samlingsnamnet Hjärterum, som är ett initiativ tillsammans med Hemvårdsförvaltningen, biblioteken i Halmstad, Alla hjärtans hus, Röda Korset och Amnesty utvecklas digitala samtal med fokus på 70-plussare.

– Hemvårdsförvaltningen vill försöka köra det här själva i höst. Och senare har också andra kommuner och forskare hört av sig och visat intresse för arbetet. Den här krisen har gjort oss medvetna om den här gruppen och att de har så mycket att ge. Det är spännande och roligt att ha de här sessionerna eftersom vi inte möts i det dagliga arbetslivet, säger Elin Petersson och konstaterar:

– Jag ser det här som en generationsbrygga och det känns som att vi bara r i början av det här konceptet, Hjärterum.

Kafferepet igen

Tillbaka till kafferepet: i rask takt avslöjar Lena Petersson att hon har allsvenska meriter som handbollsmålvakt. Ewa-Gun Jonsson bidrar till utbytet mellan de nya vännerna med att berätta om sin trädgård och om ena barnet som bor på Svalbard, medan Bengt Rudqvist mumsar vidare på glassen och nämner att han tidigare arbetade som ekonom.

ANNONS

– Jag är med i den digitala bokklubben också. Det är väldigt trevligt, vi diskuterar dikter. Det är givande, tipsar hon.

ANNONS