"Det var precis det här vi hoppades på"

Beskedet om att Johns Manvilles lokaler fått nya, resursstarka ägare, möts av jubel i både Oskarströms samhällsförening och kommunledningen. – Det var precis det här vi hoppades på. Jag är oerhört glad för Oskarströms skull, säger kommunrådet Henrik Oretorp (C).

ANNONS
|

Redan 2013 skrev Henrik Oretorp och kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) en debattartikel där man uttryckte sina förhoppningar om att någon privat entreprenör skulle ta sig an den tomma fabriken. Man antydde då också att kommunen i så fall skulle kunna bli hyresgäst i delar av lokalerna.

– Det står jag fast vid. Jag tycker vi ska göra allt vi kan för att hjälpa till att få liv i området. Oskarström har ju ett rikt föreningsliv, så en tanke är att använda delar av lokalerna till verksamhet för idrott och hälsa, säger Henrik Oretorp.

ANNONS

Socialdemokraterna i Halmstad har också tidigare pratat om att omvandla en del av fabriken till en yrkeshögskola.

– Ja, den idén lever i högsta grad. Vi behöver göra något på riktigt i Oskarström, inte bara stryka på fernissa. Jag ser gärna en trepartslösning där kommunen gör något tillsammans med det lokala näringslivet och högskolan. Det är dags att visa att vi tror på Oskarström, säger kommunrådet Anders Rosén (S).

De nya ägarna har själva förhoppningar om att även kunna bygga nya bostäder på ytan framför de gamla fabriksbyggnaderna. Det kräver dock en ändring av detaljplanen.

–Jag ser inga hinder för att sätta igång ett planärende, men det får förstås behandlas i vanlig ordning. Det finns behov av fler lägenheter i Oskarström och det känns bra att det är en entreprenör av rang som tar tag i detta, säger Henrik Oretorp.

Även Oskarströms samhällsförening har varit starkt engagerad i fabriksområdets framtid och kassören Bo Persson drar nu en lättnadens suck.

– Det kändes ju som döden när Jutan och alla arbetstillfällena försvann. Sedan dess har vi legat på kommunen om att något måste hända, men Johns Manville har ju fortfarande ägt området. Nu kan vi äntligen få en nystart säger han.

ANNONS

Föreningen har framförallt förhoppningar om att byggnaderna ska fyllas av verksamheter som ger arbetstillfällen.

– Om Oskarström inte ska bli en sovstad så behövs här fler jobb. Nu är det väldigt många som arbetspendlar till Halmstad och Hylte. Med fler arbetstillfällen kan vi få snurr igen. Då kanske man också går ut och äter lunch och handlar i affärerna. Och kanske skulle vi äntligen kunna få full bemanning i brandkåren, säger Bo Persson.

Planerna på att bygga bostäder på området välkomnas också av samhällsföreningen.

–Vi har nyligen skrivit till kommunen om behovet av lägenheter. Framför allt behövs mindre bostäder. Det är många lite äldre som vill sälja sina villor, men ändå bo kvar i Oskarström. Men bostäderna behövs nu, så en planläggning får inte dra ut på tiden, säger Bo Persson.

ANNONS