Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Galen tid för Frida Stranne som expert på Trump och Biden
Även om Frida Stranne lämnat tv-studiorna i Stockholm är hon fortfarande med i sändning framför sin webbkamera i arbetsrummet i Harplinge. Bild: Roger Larsson

”Det framstår som att vi är USA:s 51:a delstat”

Som efterfrågad expert hoppade USA-forskaren Frida Stranne mellan tv-studiorna under presidentvalet. Men även nu när hon åter är hemma i Harplinge är hon med i allt från radiointervjuer till tv-program via webbkamera.
– Periodvis står jag knappt ut med mig själv, säger hon och menar att det är för mycket amerikanskt val i svenska medier.

Dagen innan vi ska träffas mejlar Frida Stranne om att hon inte mår riktigt bra. Vi diskuterar om huruvida vi i dessa coronatider måste ställa in det fysiska mötet, men då vi hörs efter att hon fått en natts sömn känner hon sig okej igen.

När vi träffas hemma i hennes villa utanför Harplinge konstaterar vi att det kanske inte är så konstigt om hon känner sig sliten med tanke på att det bara blev runt tre timmars sömn per dygn då det var som mest hektiskt under den amerikanska valveckan. Exempelvis satt hon på valvakan som expert i TV 4:s studio från åtta på kvällen till nio på morgonen, för att därefter vara med på ett antal radiointervjuer innan det på kvällen var dags att ta plats i SVT:s ”Agenda”.

Men arbetsbelastningen har ändå varit enorm.

– För att slippa tågpendla, både med hänsyn till restid och smittorisk, har jag bott i Stockholm i sex veckor. Men arbetsbelastningen har ändå varit enorm, säger Frida, som till vardags är forskare och lektor vid Högskolan i Halmstad.

Hon berättar att hon bland annat skrivit för Expressen, både krönikor och en artikelserie om USA tillsammans med utrikeskorrespondenten Magda Gad, samt gjort en serie inslag för TV 4 om det amerikanska samhället.

– Efter valet har jag varit med på flera panelsamtal på universitet och myndigheter, både som deltagare och som moderator, förklarar hon.

Medan vi pratar ringer finländska radiokanalen Yle och ber om en intervju och efter ett tag är det dags för Frida att ställa sig framför webbkameran i arbetsrummet och vara med i ”Malou efter tio” på TV 4.

Galen tid för Frida Stranne som expert på Trump och Biden
”Ska jag vinkla skärmen så att jag kommer högre upp i bild?” frågar Frida Stranne TV 4:s kontrollrum när hon förbereder sig inför direktsändningen. Bild: Roger Larsson

Under tiden som tv-kanalen visar reklam hinner programledaren Malou von Sivers berätta för Frida att de ska visa tre klipp som de vill att hon ska kommentera. Ett handlar om vicepresident Kamala Harris, ett annat om tv-kanalen Fox News ändrade inställning till Donald Trump och ett tredje om republikanen Mitch McConnells roll som majoritetsledare i senaten.

Vi går live om 45 sekunder.

– Vi går live om 45 sekunder, bryter producenten in.

När Frida sedan svarar på olika frågor märks det att direktsändning blivit vardag för henne.

– Det är viktigt att man är öppen med om någon fråga är utanför ens kompetensområde. Det är bättre att säga att man faktiskt inte vet, än att ge sig ut på hal is, säger hon senare till HP.

Galen tid för Frida Stranne som expert på Trump och Biden
”Jag gillar egentligen inte att bli förknippad med Coca-Cola, men jag måste dricka något uppiggande för att vara skärpt i sändning”, säger Frida Stranne. Bild: Roger Larsson

– Jag blir sällan nervös numera, men jag känner mig ofta olustig över att de frågor jag tycker var viktigast aldrig kom med. Det är ju så med direktsändning att du vet i förväg vad du vill ha sagt, men beroende på vilka vändningar upplägget tar blir det inte exakt som du tänkt dig.

Vad menar du med att det är för mycket amerikanskt val i svenska medier?

– Jag syftar både på mängden och på innehållet.

– Även om USA är både en viktig handelspartner och har stor betydelse för vår säkerhetspolitik saknar den svenska bevakningen motstycke i andra länder. Till och med under 2018, som var valår i Sverige, nämnde svenska medier Trump oftare än Löfven och Kristersson tillsammans – det säger rätt mycket. Många amerikaner som bor i Sverige är chockerade över proportionerna, det framstår nästan som att vi är USA:s 51:a delstat.

Svårt att hitta tillräcklig information om läget i länder som Tyskland, Frankrike och Kina.

– Det går ut över bevakningen av Europa och Asien. Även jag som van och aktiv mediekonsument har svårt att hitta tillräcklig information om läget i länder som Tyskland, Frankrike och Kina.

Galen tid för Frida Stranne som expert på Trump och Biden
”Att det är så polariserat i USA förstärks av att de olika lägren hämtar så mycket information från sociala medier. När de då vistas i varsin bubbla blir det två helt olika verklighetsbilder”, förklarar Frida Stranne. Bild: Roger Larsson

– Dessutom är det en gåta varför man i Sverige måste analysera allt som sägs i en amerikansk presidentvalsdebatt.

Hur ser du då på att du själv är en del av den här cirkusen?

– Att jag ställer upp i så här många sammanhang beror på två saker: dels vill jag att det ska finnas med forskare bland alla så kallade USA-experter, dels vill jag dra mitt strå till stacken för att fler kvinnor ska synas och höras i debatten. Fortfarande är bara en femtedel av dem som uttalar sig i tunga, politiska frågor kvinnor.

Reflekterar över om jag bara blir en del av en medial cirkus.

– Men visst är jag ambivalent och reflekterar över om jag verkligen bidrar med fördjupningar eller bara blir en del av en medial cirkus.

Varför blev valet så mycket jämnare än opinionsinstituten förutspått?

– De får nu analysera varför deras siffror var så fel. En anledning kan vara att Trumpsupportrar helt enkelt inte svarar på opinionsundersökningar eftersom de kanske förknippar dem med etablissemanget, myndigheter och samhällsfunktioner som de misstror och till och med hatar.

Galen tid för Frida Stranne som expert på Trump och Biden
Frida Stranne säger att Donald Trump kommer fortsätta att föda sina anhängare med konspirationsteorier om utbrett valfusk och om att USA förvandlas till en kommuniststat. Bild: Evan Vucci

Vilken roll kommer Donald Trump att ha efter att han slutat som president?

– Han kommer fortsätta att föda sina anhängare med konspirationsteorier om utbrett valfusk och om att USA förvandlas till en kommuniststat. Möjligen startar han en ny mediekanal, men oavsett vilket kommer han att spä på polariseringen.

Vad kan det innebära att han direkt efter valet sparkade sin försvarsminister?

– Det är oroväckande sett till alla folkliga manifestationer som nu pågår, med tanke på att Mark Esper tidigare motsatt sig att soldater sätts in mot fredliga demonstranter.

Ligger det något i spekulationerna om att barnen Trump kan ställa upp i presidentval i framtiden?

– Allt är möjligt, men så enkelt är det faktiskt inte. Jag tror att både Ivanka och Donald Junior hittar andra vägar att påverka utanför politiken.

Galen tid för Frida Stranne som expert på Trump och Biden
Donald Trump Junior kommer enligt Frida Stranne att hitta nya vägar att påverka utanför politiken. Bild: John Bazemore

Kan Joe Biden ena USA igen efter den djupa splittring som blivit på senare år?

– Spontant känns läget hopplöst med tanke på att valet bekräftade hur splittrat USA är och att över 72 miljoner faktiskt röstade på Trump. De olika lägren har inte bara olika åsikter utan lever med helt skilda bilder av verkligheten.

Det är också till hans fördel att han kan upplevas folklig.

– Men Biden har i alla fall några fördelar genom sitt stora nätverk inom politiken, både bland demokrater och republikaner. Jag är övertygad om att han kommer tillsätta personer från båda partierna på viktiga poster i sin administration.

– Det är också till hans fördel att han kan upplevas folklig, till skillnad från Obama som många tyckte var för intellektuell och talade över deras huvuden.

Vilka möjligheter har Joe Biden att genomföra sin politik med en republikansk majoritet i senaten?

– De är begränsade när det gäller hans utlovade reformer om minimilöner, universitetsutbildning och Bidencare. Han har större chanser utrikespolitiskt med exempelvis Parisavtalet och olika handelsavtal. Men när det gäller relationen till omvärlden kommer han att vara betydligt tuffare än tidigare demokratiska presidenter.

Vilken roll får Kamala Harris som vicepresident?

– Den blir troligen mer framträdande än hennes föregångares. Dels för att hon är historisk som första kvinnan på en så hög post, dels för att Biden är medveten om hennes styrkor och vill ge henne plats.

Vad tänker du om att Biden fyller 82 år i slutet av den nya presidentperioden?

– Amerikaner har en annan respekt för äldre och deras erfarenhet än vad vi har i Sverige. Dessutom kommer Biden att ha ett stort nätverk av rådgivare som är betydligt yngre.

Galen tid för Frida Stranne som expert på Trump och Biden
Frida Stranne menar att Joe Bidens betydligt yngre rådgivare kommer att kompensera för hans egen höga ålder. Bild: Alex Brandon

På vilka sätt är valresultatet i USA bra för Sverige och Europa?

– All kontakt med USA blir förstås lättare nu än under Trumps tid. Får Biden igenom sina satsningar på infrastruktur kan det gynna svenska företag. Samma sak gäller hans planerade gröna omställning, eftersom svenska företag ligger långt fram inom det området.

Biden kommer hålla fast vid tuffare krav på de europeiska länderna.

– Men även om samarbetet med Europa blir bättre kommer Biden hålla fast vid tuffare krav på att de europeiska länderna ska ta ett större ekonomiskt ansvar för Nato och säkerhetspolitiken.

Digital föreläsning

Den som vill lyssna på Frida Stranne kan på hallandsposten.se ta del av den digitala föreläsning som hon i helgen spelar in för Halmstad Föreläsningsförening. Rubriken är “Efter ett omtumlande år och presidentval – vad händer nu i USA?” och den ligger ute på hallandsposten.se från onsdagen den 18 november klockan 19 till och med tisdagen den 24 november.

LÄS MER: Opinionsinstituten sågas av Frida Stranne

LÄS MER: Så kan svenskar lära sig hur man tänker i USA

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!