Bränner flis. Höjningen av fjärrvärmetaxan beror, enligt Hem, bland annat på att kostnaderna för underhåll av anläggningen på Kristinehed stiger.
Bränner flis. Höjningen av fjärrvärmetaxan beror, enligt Hem, bland annat på att kostnaderna för underhåll av anläggningen på Kristinehed stiger.

Det blir allt dyrare att värma upp bostaden

Många kommer förmodligen att hoppas på en mild vinter för till årsskiftet höjer kommunägda Hem priset för dem som har fjärrvärme.

ANNONS
|

–För att vi framöver ska kunna fortsätta erbjuda våra kunder en prisvärd och konkurrenskraftig produkt är en prisökning nödvändig, hävdar Halmstads Energi och Miljö AB:s styrelseordförande, Roger Orwén (MP).

Höjningen på 3,5 procent läggs både på den fasta respektive den rörliga delen av fjärrvärmetaxan.

För en normalstor villa med en årlig förbrukning av fjärrvärme på 20 000 kWh stiger kostnaden med bortåt en femtiolapp per månad eller närmare 600 kronor om året. En förhållandevis stor höjning.

–Det beror på att biobränslepriserna på främst flis ökar och att kostnaderna stiger för underhåll av anläggningen på Kristinehed. Bland annat har vi ökade kostnader för att renovera panna 1 och 2, säger Orwén efter Hems senaste styrelsemöte då de nya fjärrvärmepriserna klubbades igenom.

ANNONS

Hem satsar 150 miljoner kronor på att renovera de två äldsta fjärrvärmepannorna vars livslängd därmed förlängs med cirka tio år. Den investeringen, som kommunfullmäktige gav klartecken för i december 2009, får fjärrvärmekollektivet nu bidra till genom höjda fjärrvärmetaxor.

Att höja taxor och avgifter är enkelt. Desto svårare är det att sänka kostnader och öka effektiviteten. Men det sker också enligt Roger Orwén:

–Vi försöker hålla nere fjärrvärmetaxan. Vi har ambitionen att jobba smartare och bli effektivare. Det gör vi kontinuerligt. Men jämfört med andra energiföretags fjärrvärmetaxa ligger Hem lågt, även räknat efter höjningen. Vi ligger bland de 20 procent billigaste, hävdar Orwén.

Han och Hem ser fjärrvärme som ett smart, populärt och miljöanpassat alternativ för att värma upp bostäder och lokaler. Alternativet är att varje hus har sin egen panna.

– Fjärrvärmen har vuxit stadigt genom åren och svarar i dag för mer än hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i landet. Med dagens klimatproblem har fjärrvärmen mycket goda förutsättningar för att bli ännu mer betydelsefull i framtiden – till nytta för både hushållen, samhället och miljön, menar miljöpartisten Roger Orwén.

I dag betalar ägaren till en villa med fjärrvärme en fast årsavgift på 3 300 kronor. Efter nyår stiger kostnaden med 165 kronor till 3 465 kronor.

Den nuvarande rörliga taxan på 55,5 öre per kWh höjs med 2,1 öre till 57,6 öre. Samtliga belopp inkluderar moms.

För större förbrukare höjs den rörliga avgiften från 57,6 till 59,7 öre per kWh och exklusive moms. Även den fasta årsavgiften höjs från 550 till 578 kronor. För riktigt stora förbrukare höjs den fasta årsavgiften från 6 600 till 6 930 kronor exklusive moms.

Källa: Halmstads energi och miljö AB

ANNONS