Kan bli dyrt. Intresset för att installera en pool har svalnat bland Halmstadborna. De som vill fylla poolen med dricksvatten kan beställa detta från grannkommuner, men det kan bli en dyr historia.
Kan bli dyrt. Intresset för att installera en pool har svalnat bland Halmstadborna. De som vill fylla poolen med dricksvatten kan beställa detta från grannkommuner, men det kan bli en dyr historia.

Det är tuffa tider för poolföretag

Få Halmstadbor vill installera en pool i trädgården just nu. Vattenbristen gör att de måste betala dyrt för dricksvatten som körs hit från andra kommuner.

ANNONS
|

– Intresset har svalnat. Folk är inte sugna på att köpa en pool om de måste betala en rejäl slant för att fylla på den, säger Leif Svenningsson, som återförsäljare för Folkpool i Halmstad.

Det är billigare och enklare att skaffa pool i dag jämfört med för fem–tio år sedan. Men i sommar är det få villaägare som planerar att installera en pool i trädgården.

Orsaken är enkel. Som HP skrivit om många gånger råder allvarlig vattenbrist i Halmstads och Laholms kommuner. I april införde Laholmsbuktens va ett bevattningsförbud som innebär att privatpersoner inte får använda vattenslang för att exempelvis vattna i trädgården, tvätta bilen eller fylla swimmingpoolen.

ANNONS

Detta märks av tydligt, menar Leif Svenningsson.

– Det påverkar oss naturligtvis, i och med att det blir en merkostnad för kunden att hämta vatten grannkommuner. Poolerna måste ju fyllas när de har byggts klart, säger Leif Svenningsson.

Han kan inte ge någon siffra om hur många Halmstadbor som har beställt pool i år.

– Men det kan inte vara många.

När poolen är installerad ligger det i villaägarens intresse att fylla den med vatten, det är inget som Folkpool i Halmstad står för. Många privatpersoner hör av sig till slamsugningsfirmor som löser problemet för en ansenlig summa.

– Ja, det stämmer. Kunder köper kommunalt vatten av grannkommuner och vi transporterar det. Från att inte köra några sådana uppdrag så har vi nu en till två bilar som kör heltid på detta, säger Jessica Wigroth på Slamsugningstjänst AB i Halmstad.

Slamsugningsföretaget har tankbilar som åker till närliggande kommuner som Hylte, Falkenberg och Båstad för att hämta rent dricksvatten. Eftersom de måste köra flera gånger fram och tillbaka kan det ta en hel arbetsdag att fylla en genomsnittlig villapool och det kan också bli dyrt.

– Det är svårt att säga vad det kostar. Vi får i en 12–13 kubik i tankbilen. Om du har en stor pool på 70–80 kubik blir det många vändor till grannkommunen. Det kostar mycket pengar och beror på hur långt vi får köra, säger Jessica Wigroth. Det är inte ovanligt att prislappen för att fylla en pool landar på 10 000–15 000 kronor.

ANNONS

Slamsugningstjänst har andra uppdrag som har högre prioritet än att fylla pooler åt villaägare. Översvämmade källare och avlopp går till exempel före pooluppdragen.

Företaget har även fyllt fontänen Europa och tjuren med Nissan vatten på uppdrag av kommunen.

I genomsnitt rymmer en pool 42 kubikmeter (42 000 liter vatten) och ett spabad cirka en kubikmeter.

– Intresset för spabad har också minskat, säger Leif Svenningsson.

Även förra året rådde bevattningsförbud, men det inleddes i slutet av juli. LBVA fick då in rapporter om privatpersoner som trotsade förbudet och fyllde sina pooler med kommunalt dricksvatten.

Leif Svenningsson tror inte att det är så vanligt i år. Bevattningsförbudet infördes tidigt och invånarna är mer medvetna om den rådande vattenbristen i år.

– Halmstadborna tar detta på väldigt stort allvar. De samlar regnvatten i tunnor, en del startar inte upp sina pooler, andra accepterar att de får beställa vatten.

Att fylla pooler med havsvatten är inte optimalt.

– I östra Sverige funkar det. Men här har vi en salthalt på 30 promille jämfört med fyra på Ostkusten. Det blir ett väldigt aggressivt vatten. Min kollega på Gotland fyller bara pooler med havsvatten för där är det ständigt bevattningsförbud, säger Leif Svenningsson.

Fakta: Frågor och svar

På kommunens hemsida svarar Halmstads kommun på invånarnas frågor om pooler. Här är ett axplock:

Jag har investerat i en egen pool. Får jag inte använda den?

”Just i år när dricksvattnet inte räcker till får man inte fylla sin pool med kommunalt vatten. Kan du lösa påfyllningen på annat sätt får du självklart använda din pool. Dricksvattnet måste dock främst användas som livsmedel.”

Får jag köpa vatten från en annan kommun för att fylla min pool och badtunna?

”Ja, om de tillåter det.”

Får mina barn bada i en uppblåsbar pool?

”Poolen får inte fyllas med kommunalt dricksvatten. Åk gärna till kommunernas simhallar, badsjöar, utomhusbad eller till havet.”

Varför håller alla badhus och utebad öppet som vanligt?

”Här kan många bada och lära sig simma. Anläggningarna renar och återanvänder vattnet.”

ANNONS