Deras son kan tvingas flytta till annan kommun

En Halmstadbo med en funktionsvariation riskerar att tvångsförflyttas till en annan kommun, detta sedan hans nuvarande boende på Villmanstrand ska avvecklas.

ANNONS
|

Mannen, som har adhd och en lindrig utvecklingsstörning, har bott på olika typer av boenden sedan han var 21 år. Sedan fyra år tillbaka bor han på ett LSS-boende på Villmanstrand.

Halmstads kommun vill nu att han ska flyttas till en annan kommun, eftersom de menar att hans behov inte kan tillgodoses här. Mannens mamma Sevgül Karakurt och hans styvpappa Ola Oskarsson är dock kritiska och menar att detta bara är ett sätt för kommunen att ”bli av” med sonen.

– Kommunen kan inte tvinga någon att flytta till en annan kommun mot personens vilja, så länge inte särskilda skäl föreligger. Halmstads kommun menar att de inte kan ge mannen den omsorg han behöver och att detta skulle utgöra särskilda skäl, men det anser vi inte stämmer, säger Villy Engebrethsen, som är familjen behjälplig i sin roll som rättsombud för Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning FUB.

ANNONS

Sevgül Karakurt och Ola Oskarsson menar i stället att sonen kan få denna omsorg på ett boende motsvarande det på Villmanstrand i Halmstadtrakten. Boendet på Villmanstrand kommer inom en snar framtid att läggas ned eftersom det är i dåligt skick. Avvecklandet av Villmanstrand har varit klart i flera år.

– Min styvson är en social person. Han har tidigare bland annat ordnat disko för andra personer med funktionsnedsättning. Ensamheten utan familjen skulle bli för jobbig, säger Ola Oskarsson.

– Han kommer inte att klara av att tvångsförflyttas från sin familj och sociala nätverk. När han inte trivs blir han deprimerad. Hans symptom med tvångstankar blir värre när han inte mår bra, säger mamman.

Som det ser ut nu kommer personalen på Villmanstrand att omplaceras när boendet läggs ned.

Familjens förhoppning är att Halmstads kommun ordnar ett nytt boende dit befintlig personal på Villmanstrand följer med, eftersom de med rätt förutsättningar kan ge sonen den omsorg han behöver.

Från kommunens sida kan man inte ge någon klar information än.

– Det enda vi vet är att en gruppbostad ska avvecklas, mer information finns inte, säger Sandra Bengtsson, avdelningschef för boende och korttid.

Så det finns möjlighet att mannen kan stanna i Halmstad?

ANNONS

– Vi försöker alltid titta på individens önskemål och kommer att föra diskussioner med gode man, säger hon.

HP har även sökt socialnämndens ordförande Ella Kardemark (KD) för en kommentar. Hon hänvisar till ovan nämnda Sandra Bengtsson i frågan.

ANNONS