Mångsysslare. Östergårdsskolans nye rektor Mikael Wendt har jobbat som låtskrivare, producent, heltidspolitiker och rektor. ”Jag identifierar mig som en nyfiken humanist”, säger han. Bild: Daniel Ekbladh
Mångsysslare. Östergårdsskolans nye rektor Mikael Wendt har jobbat som låtskrivare, producent, heltidspolitiker och rektor. ”Jag identifierar mig som en nyfiken humanist”, säger han. Bild: Daniel Ekbladh

Den nye rektorn är också låtskrivare

För 27 år sedan skrev han melodifestivalhiten ”Fyra bugg och en Coca-Cola”. I augusti blir Mikael Wendt rektor på Östergårdsskolan.

ANNONS
|

– Jag längtar uppriktigt sagt efter att träffa eleverna, säger Mikael Wendt när vi möts på en tom och öde skolgård i slutet av juli.

Den nye rektorn för Halmstads största grundskola linkar fram efter gårdagens strandaktiviteter med bland annat beachvolley. Men snart är semestern slut.

I augusti går Mikael Wendt på sitt nya uppdrag där han ska arbeta tillsammans med de två rektorer som redan finns på Östergårdsskolan.

– Jag gillar att jobba på en skola där etnicitet, religion och språk möts, säger han och berättar att han hade ett liknande uppdrag i Skövde på en skola för drygt tusen elever.

ANNONS

Mångsysslaren Mikael Wendt har flera, för en rektor ovanliga, meriter i sitt cv. 1987 skapade han och låtskrivarkollegan Christer Lundh text och musik till ”Fyra bugg och en Coca-Cola”, framförd av Lotta Engberg i melodifestivalen. Han spelade själv gitarr i Lottas orkester fram till 1990.

”Som en vind” och ”Tusen och en natt” är andra melodifestivallåtar som bär Mikael Wendts signum.

– Under hela 1990-talet försörjde jag mig på att skriva låtar och producera skivor för olika artister.

Därefter vidtog en helt annan karriär, som folkpartistiskt kommunråd för Skövde och regionpolitiker i Västra Götaland, innan han slutligen valde att bli rektor.

Det var kärleken, kommunrådet Suzanne Åkerlund (FP), som fick Mikael Wendt att flytta till Halmstad för ett år sedan.

När han såg annonsen om rektorsuppdraget så tänkte han ”det här är något för mig”. Skolan har bland annat musikklasser från årskurs fyra och uppåt, något som passar den tidigare låtskrivaren bra.

– Jag har ett stort musikaliskt hjärta och tycker om att jobba med barn i de här åldrarna.

Som rektor ska han också ingå i team Nygård, som är ett samarbete mellan skolorna i östra Halmstad.

– Mycket som händer i vår skola är bra, men vi ska akta oss för att bli för teoretiska. Jag tycker att ämnen som idrott, musik, teckning och slöjd måste få utrymme.

ANNONS

Ålder: 58 år.

Bor: I centrala Halmstad.

Familj: Sambo Suzanne Åkerlund, bonusbarn och tre vuxna barn från tidigare äktenskap.

Bakgrund: Uppvuxen i Skövde. Har musiklärarexamen och rektorsutbildning. Har även arbetat som musiker, låtskrivare, producent och heltidspolitiker.

Om ”Fyra bugg och en Coca-Cola”: ”Låten var egentligen skriven till svenska pojkbandet The Pinks med killar i åldern 11–16 år. När jag själv var i den åldern så kunde man köpa en Cola och några tuggummin för en krona i kiosken bredvid fotbollsplanen. När låten skulle spelas i Eurovision Song Contest förbjöd reglerna produktnamn i texten och vi ändrade namn till ”Boogaloo dansa rock’n’rolla”. Det var en nödlösning. Vi tänkte nog på andra stora framgångar som ”Waterloo” och ”Diggiloo” när vi döpte om den.”

ANNONS