Den nya ledningen ska skapa framtidstro

Vuxenutbildningen har gjort klart med en ny rektor och annonserar nu efter ytterligare en. "Den nya ledningen kommer fokusera på att skapa lugn och framtidstro", säger Ann-Sofie Sjöholm.

ANNONS
|

– Jag utgår från att det kommer att råda ett helt annat klimat på vuxenutbildningen vid den här tiden nästa år, säger chefen för utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Hon pekar på att den ena vakanta rektorstjänsten går till Patrik Andersson, som varit verksamhetschef för vuxenutbildningen vid Lernia i Halmstad och Helsingborg.

Av de 18 som sökte de två rektorstjänsterna, var han en av åtta som kallades till intervju – men två av dem drog tillbaka sin ansökan.

– Eftersom vi vill ha ett så brett urval som möjligt har vi gått ut med en rektorsannons till, den här gången med den 7 augusti som sista ansökningsdatum, säger Ann-Sofie Sjöholm.

ANNONS

Exakt vilka ansvarsområden de två rektorerna får bestäms inte förrän det är klart vilka personerna är.

– Däremot är det klart att Ann Hedencrona blir kvar som verksamhetschef och att Stefan Ottosson får hela rektorsansvaret för SFI. Jag har fortsatt fullt förtroende för båda två, poängterar förvaltningschefen.

– De har redan dragit igång ett spännande utvecklingsarbete – och mer är på gång.

Förutom att en extern konsult jobbat med ledningsgruppen har cheferna i sommar – efter en facklig anmälan om brister – gått en utbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete.

– När det är klart med alla rektorstjänsterna och den nya ledningsgruppen är på plats ska det göras en ny insats för den med handledning och teambuilding. Det kommer att bli jättebra.

I brevet från lärare som sagt upp sig sägs att det borde vara en tydlig signal om att allt inte står rätt till när ”ett alarmerande högt antal lärare valt att avsluta sina anställningar”. Avsaknaden av ”konsekvensanalys eller erkännande av situationen” ser brevskrivarna som att ”man inte värderar behörighet, kompetens och erfarenhet särskilt högt och att alla (utom ledningen) är utbytbara”.

– Jag reagerar starkt mot att man i debatten får det att låta som att de vi nyanställer saknar behörighet eller erfarenhet, säger Ann-Sofie Sjöholm.

ANNONS

Hon tar fram siffror som visar att det fastanställts två SFI-lärare med full behörighet och tre lärare i svenska som andra språk med full behörighet. Utöver detta har fyra obehöriga SFI-lärare fått tidsbegränsade anställningar – där tre av dem dock har lärarexamen. Dessutom är en vakant tjänst ute på annons.

I vintras talades det om att ni var desperata och tog in vikarier som gick första terminen på lärarutbildningen. Är det inte så längre?

– Det värsta trycket är över, säger Sjöholm och pekar på att det var 744 elever på SFI i början av januari, men att siffran i slutet av juni var 619.

ANNONS