Den gröna påsen gör återentré för hyresgäster

Trots en tidigare dålig sortering återinförs den gröna påsen för boende i flerfamiljshus. Först ut är Vårhem, Oskarström och Slättåkra.

ANNONS
|

I slutet av 2019 slutade Halmstads Energi och Miljö (Hem) att samla in matavfall från kommunens lägenheter. Andelen felsorterat avfall i de gröna påsarna var för stor. I påsarna som är avsedda för matavfall hittades all möjlig skräp, som exempelvis toalettsitsar och batterier.

Men nu gör den gröna påsen en återentré för Halmstads hyresgäster. Hem har tillsammans med HFAB tagit ett första steg för att återinföra matsorteringen för flerfamiljshus.

– I praktiken innebär lösningen en brun soptunna med tydliga dekaler. I dessa kärl kan de hyresgäster som vill sortera ut sitt matavfall slänga de gröna påsarna. De hyresgäster som inte bryr sig får slänga sina sopor i kärlen för restavfall, precis som tidigare, berättar Åsa Montan, kommunikatör på Hem.

ANNONS

Först ut är 850 lägenheter

Reglerna är som tidigare. De gröna påsarna ska endast innehålla matavfall – inget annat. Påsarna i de bruna kärlen skickas inte till den optiska sorteringen, utan går direkt till tillverkning av slurry och utvinning av biogas och biogödsel.

Nästa vecka förses HFAB-områdena Vårhem (på Rotorp), Oskarström och Slättåkra med bruna kärlen. Cirka 850 lägenheter omfattas av den första omgången.

– På dessa områden har vi haft aktiva hyresgästföreningar som har efterfrågat matavfallssortering. Vi känner att det är enklast att börja där det finns en vilja. Därefter kan vi utvärdera hur det fungerar och få feedback, innan vi utökar lösningen, säger Sofia Frising, hållbarhetsutvecklare på HFAB.

Planen är att hälften av bolagets hyreslägenheter ska ha tillgång till matavfallstunnor till våren. Övriga fastighetsägare är välkomna att hoppa på.

Hem tror på bättre sortering

Från Hems sida har man förhoppningar på att den nya organiseringen ska leda till mindre felsortering.

– Nu när man har ett separat kärl så tror vi att folk tänker att ”Jaha, tunnan är bara för matavfall”, säger Joakim Lind, återvinningschef på Hem.

De bruna kärlen ska också placeras längst in i varje soprum, så att hyresgäster inte slentrianmässigt slänger övriga sopor i dessa kärl.

– Då måste man gå förbi det vanliga kärlet för att slänga matavfallet i det bruna. Det tror vi också kan leda till mindre felsortering, säger Joakim Lind.

ANNONS

LÄS MER: Hem vill införa dubbla kärl i flerfamiljshus

LÄS MER: Gröna påsen samlas in på tre olika sätt

LÄS MER: Ny taxa och rabatt för dubbla kärl klubbades efter käbbel

ANNONS