Över 200 demonstrerade i lördags mot de planer som finns på att bygga vindkraftverk i Halmstads kommun.
Över 200 demonstrerade i lördags mot de planer som finns på att bygga vindkraftverk i Halmstads kommun.

Demonstrerade kraftfullt mot vindmöllor

Över 200 kritiker demonstrerade i lördags mot de omfattande planer som finns på att bygga ut vindkraften i Halmstads kommun.

ANNONS
|

Främst riktar de in sig på de 24 verk som Stena Renewable respektive de sju verk Triventus vill anlägga i ett skogsområde i Åledstrakten.

–Verken, som för övrigt är tänkt att ligga i ett utredningsområde för vindkraft, har en totalhöjd på 185 meter och de kommer att stå på ett berg som ligger 130 meter över havsnivån. De kommer att synas över hela centrala Halmstad, Vallås, Andersberg, Kärleken, Fyllinge och Trönninge, säger Jörgen Ankar, en av dem som organiserar sina protester i föreningen God Livsmiljö i Halmstad som bildades 2010.

Själv anser vindkraftsmotståndarna att deras arbete hittills gjort nytta. Företrädare för föreningen har träffat, och kommer fortsätta att träffa, kommunala politiker och tjänstemän för att informera om vad man tycker. Flera informationsmöten har hållits, det senaste arrangerades i torsdags i skolan i Åled.

ANNONS

I lördags gick motståndarna man ur huse för att samlas i en för ovanlighetens skull mycket tyst demonstration som gick från Lilla torg till Stora torg via Köpmansgatan. Utanför rådhuset kopplades dock högtalarna på.

–Vi har samlats här i dag för att protestera mot den rovdrift på Halmstads öppna och vackra mellanbygd som nu pågår i det fördolda, sade demonstrationens huvudtalare, styrelseledamoten Rune Ericson. I ett första steg uppförs nu en gigantisk vindkraftsindustri mellan Marbäck-Skedala-Vallås-Sperlingsholm-Åled-Sennan. Inte nog med att stadens ytterområden och kustlinje begåvas med en nästan 350 meter hög skyline fullt i klass med Manhattan i New York.

–Nej, denna industri lägger dessutom beslag på era bästa rekreationsområden med Tofta, Kaneberget, Ön och Torvsjön i spetsen. I Nissan hotas ert fiske med laxbeståndet som under många år byggts upp till vad det är i dag. Frågorna är många och de ska i första hand ställas till statsmakten och dess förlängda arm, länsstyrelsen, som i ensamt majestät beviljar uppförandet av dessa mastodonter, ansåg Ericson.

Han uppmanade kommunen och dess politiker att sätta stopp för de aktuella etableringarna.

–Sätt ned foten och använd det kommunala vetot för att stoppa detta galna projekt, löd Ericsons råd.

Föreningens ordförande, Håkan Karlsson, är dessutom kritisk till att vindkraftsbolagen tar pengar till hjälp för att tysta opinionen.

ANNONS

–De erbjuder grannarna till vindkraftverken, som ligger inom 40 decibelgränsen, 10 000 kronor per hektar och avtalen, som jag själv sätt, är förknippade med tystnadsplikt. Det innebär att de som skriver på samtidigt skriver bort sina rättigheter att till exempel överklaga. Men vi har forskat i detta och vi vet att ingen hittills har skrivit under, hävdar Karlsson.

Det var i juli förra året som Stena lämnade in sin tjocka tillståndsansökan till länsstyrelsen. Länsmyndigheten har nyligen begärt att vindkraftsföretaget lämnar in kompletterande uppgifter beträffande bland annat buller.

Verken ger vardera en effekt på 2-4 MW vilket ger en sammanlagd uteffekt på 96 MW. Det innebär en årsproduktion på 132 GWh elenergi vilket motsvarar den samlade energiförbrukningen för cirka 6 600 normalstora villor under ett år.

ANNONS