Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rektorn Caroline Wiking när nattavdelningen på Engelbrekts förskola strax skulle öppnas upp.  Bild: Jari Välitalo
Rektorn Caroline Wiking när nattavdelningen på Engelbrekts förskola strax skulle öppnas upp. Bild: Jari Välitalo

Demokratiprojekt på förskolor ska lyfta barnens röster

I snart två veckor har projektet ”Demokrati i en hållbar värld” varit i full gång på Engelbrekts och Lineheds förskolor i Halmstad. Syftet är att lyfta fram barnens röster i både undervisning och samhälle.
– Barnen är lika viktiga spelare i samhället, säger Caroline Wiking, rektor på Engelbrekts förskola.

När startskottet gick i början av september var forskaren Frida Stranne från Högskolan i Halmstad på plats och föreläste om omvärldsläget och Per Dahlbeck och Ingrid Brogren från Malmö universitet, som tidigare arbetat med projekt om barn och demokrati i samhället.

– Projektet handlar om att personalen ska djupdyka i vad som intresserar barnen och lyfta deras röster. Barnen är lika viktiga spelare i samhället och vi ser att antalet demokratier i världen minskar. Det säger något om vikten av det här projektet, beättar Caroline Wiking, rektor på Engelbrekts förskola.

Under hösten ska Per Dahlbeck och Ingrid Brogren fortsätta handleda personal och pedagoger på Engelbrekts och Lineheds förskolor. Målet är att pedagogerna ska få med barnens röster och fokus i undervisning och planering.

– Vi som vuxna har en tendens att tro att vi vet vad barnen vill och vad de tycker om. Man har ett barnperspektiv, men man ser inte till barnens perspektiv. Det är det vi vill fånga och att det ska genomsyra all verksamhet.

Tidigare har barnen fått väva konstverk i rockringar, som snart ska ställas ut under vävmässan. Förhoppningen är att barnen, likt under vävmässan, ska inkluderas mer i samhället.

– Barnen ska få följa med och hänga upp rockringarna några dagar före mässan. De tycker att det är jätteroligt att få synas och de har laddat upp något enormt, säger Caroline Wiking och hoppas framöver att fler verksamheter tänker på barnen när det sker saker i Halmstad.

Projektet väntas fortsätta under våren och hösten 2023, men efter årsskiftet ska det först utvärderas. Då är bland annat politiker, kommundirektören, ledningsgruppen på Barn- och ungdomsförvaltningen, men även övriga förvaltningar inbjudna att delta.

– Personalen ska få berätta om resan de gjort och förhoppningsvis inspirerar fler förvaltningar. Det här sättet att arbeta på kan även appliceras på äldre. Barn och äldre är två samhällsgrupper som lätt blir undangömda, men är lika viktiga, säger Caroline Wiking.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!