I slutet av augusti demonstrerade Carl-Johan Bonde, ordförande LUF Halland, Samuel Anderson, LUF Halland, och Angeline Eriksson, ordförande CUF Halland, mot den nya drogpolicyn. Nu har de överklagat den till förvaltningsrätten.
I slutet av augusti demonstrerade Carl-Johan Bonde, ordförande LUF Halland, Samuel Anderson, LUF Halland, och Angeline Eriksson, ordförande CUF Halland, mot den nya drogpolicyn. Nu har de överklagat den till förvaltningsrätten. Bild: Helena Landstedt/TT och Roger Larsson

De vill stoppa drogpolicyn: ”Strider mot grundlagen”

Halmstads kommuns nya drogpolicy har nu överklagats till förvaltningsrätten av Centerpartiets och Liberalernas ungdomsförbund som vill se att policyn i sin nuvarande form stoppas.

ANNONS
|

Den nya drogpolicyn klubbades i slutet av september. Den innebär bland annat att Halmstads gymnasieelever slumpmässigt kan väljas ut för provtagning. Drogtesterna ska vara frivilliga, men rektorer kan stänga av elever som vägrar låta sig testas.

Policyn möttes tidigt av motstånd från bland annat ungdomsförbunden från Centerpartiet (CUF) och Liberalerna (LUF).

Representanter från CUF och LUF har nu överklagat drogpolicyn till förvaltningsrätten i Göteborg.

– Vi anser att beslutet strider mot grundlagen. När justitieombudsmannen övervägt det här tidigare så har de fastslagit att skolor har rätt att införa drogtester, men det får inte vara några tvivel om huruvida de är frivilliga. Eleverna får inte känna att det kan innebära repressalier eller något negativt om de tackar nej, säger Carl-Johan Bonde, ordförande i LUF Halland.

ANNONS

Ungdomsförbunden menar att policyn strider mot regeringsformen. Även Skolinspektionen har tidigare sagt att policyn kan strida mot grundlagen och har påbörjat en utredning.

Carl-Johan Bonde pekar på andra kommuner som har hanterat frågan om drogtester i skolan på ett annat sätt där frivilligheten är reell.

– Jag tror att det är Nässjö som först frågar alla elever om de vill vara med i en urvalsgrupp och att det är från den gruppen som man sedan testar för droger. När man testar måste man dessutom ha skriftligt tillstånd. Det finns exempel på rutiner som man kan införa för att garantera att det är frivilligt, säger Carl-Johan Bonde.

LÄS MER:Slumpmässiga drogtester föreslås i gymnasieskolan

ANNONS