De tomma skorna på Stora torg symboliserade engagemanget hos många människor, trots att man inte kan samlas fysiskt, och att klimatarbetet måste gå framåt. Bitte Lydén, Anne-Marie Bruno, Tina Bergendorff och Carl-Göran Saxerbo från Klimataktion Halmstad spred budskapet.
De tomma skorna på Stora torg symboliserade engagemanget hos många människor, trots att man inte kan samlas fysiskt, och att klimatarbetet måste gå framåt. Bitte Lydén, Anne-Marie Bruno, Tina Bergendorff och Carl-Göran Saxerbo från Klimataktion Halmstad spred budskapet. Bild: Lina Salomonsson

De vill att något gott ska komma ur Coronakrisen

”Har ni loppis?” undrade en hel del Halmstadbor som passerade skosamlingen på Stora torg i lördags. Företrädarna för Klimataktion Halmstad fick då möjlighet att förklara att skorna stod för ett viktigt budskap; låt coronapandemin bli en omstart för ett mer klimatsmart och hållbart samhälle!

ANNONS
|

– Efter pandemin kan vi inte bara gå tillbaka och köra på som tidigare. Nu har vi ett unikt tillfälle att göra en omställning så att vi kan hejda de skenande klimatförändringarna. På så sätt kan det komma något gott ur Coronakrisen, säger Carl-Göran Saxerbo.

Det unika tillfället handlar bland annat om att det både nationellt och internationellt nu avsätts hisnande stora summor för att få olika länders och företags ekonomier på fötter igen. Företrädarna för Klimataktion Halmstad menar att det innebär stora möjligheter att ställa motkrav.

– Istället för att ge enorma stöd till flygföretagen kan man villkora pengarna med krav klimatsmarta åtgärder. Coronakrisen och klimatkrisen är två olika kriser, men med många gemensamma nämnare, säger Anne-Marie Bruno.

ANNONS

Att både privatpersoner och företag tvingats tänka om under coronapandemin menar de har varit lärorikt:

– När det verkligen behövts så har det visat sig att det går att ställa om både produktion och resvanor. Tidigare har vi skjutit på det, för att vi inte varit tvungna, säger Bitte Lydén.

Lördagens skomanifestation gjordes inte bara i Halmstad, utan på ytterligare ett 70-tal platser i landet. De tomma skorna symboliserade både engagemanget hos många människor, trots att man inte kan samlas fysiskt, och att klimatarbetet måste gå framåt.

ANNONS