Sitter kvar. ”Vi känner att vi har rätten på vår sida”, säger Ingeborg Oleni och Maj-Lis Andersson, ordförande i SPI Laholm respektive Halmstad. Bild: Jari Välitalo
Sitter kvar. ”Vi känner att vi har rätten på vår sida”, säger Ingeborg Oleni och Maj-Lis Andersson, ordförande i SPI Laholm respektive Halmstad. Bild: Jari Välitalo

De uteslutna ordförandena är segervissa

Maj-Lis Andersson och Ingeborg Oleni anser sig fortfarande vara ordförande i SPI Välfärden och Halmstadavdelningen tänker inte lämna ifrån sig partikassan. – Det är genant att vi har en partiledare som inte kollar upp det juridiska först, säger de.

ANNONS
|

Andersson och Oleni beskriver sig som "segervissa" och förklarar att de, till skillnad från SPI:s partiledare, noggrant kontrollerat den juridik som gäller för föreningar.

–Varje lokalförening är en egen juridisk person med eget organisationsnummer och egna stadgar. Riksstyrelsen kan inte själv ta initiativ till att utesluta personer eller avsätta en lokal styrelse. Den väljs av medlemmarna på ett årsmöte och kan bara avsättas på samma sätt, säger Ingeborg Oleni.

Därmed menar de att den nuvarande styrelsen har oförändrat mandat. Denna har nu också kallat till ett extra årsmöte den 9 september, där man vill att medlemmarna tar ställning till om lokalföreningen ska lämna riksorganisationen av SPI Välfärden och byta namn till Trygghetspartiet-Halmstad.

ANNONS

– Vi vill göra en nysatsning och lämna allt gammalt bråk bakom oss. Vi upplever att vi har medlemmarnas stöd, men att det behövs ett namnbyte för att återskapa förtroendet för vår politik, säger Maj-Lis Andersson.

Som HP tidigare berättat om så har även de två politiska vildar, som sitter i kommunfullmäktige på SPI:s mandat, kallat till ett möte i nästa vecka för att undersöka möjligheterna att bilda en ny styrelse för SPI Halmstad. Detta betecknar Maj-Lis Andersson och Ingeborg Oleni som ett "icke-möte".

–Vill de träffas så får de väl göra det, men de kan inte bilda en interimsstyrelse när det redan finns en fungerande styrelse. I så fall får de starta en egen förening och ta ett annat namn. Fram till att vi har fattat beslut om ett namnbyte så är SPI Välfärden Halmstad upptaget.

När det gäller Halmstadavdelningens partistöd, så är det kopplat till lokalföreningen och dess styrelse, vilket bekräftas av kommunjuristen i Halmstad.

– Riksorganisationen har ont om pengar och vill komma åt vår partikassa, men det kommer de inte att lyckas med. Det är vår styrelse som ansvarar för pengarna och vi har nu bett banken att höra av sig om någon försöker föra över dem. Pengarna kommer att behövas i valet, oavsett vilken partibeteckning vi då kommer att använda, säger Maj-Lis Andersson.

ANNONS
ANNONS