Ingrid Bergelin tog täten i Klimatnätverkets sista cykelmanifestation för året. ”Vår förhoppning är att göra fler människor intresserade och engagerade”, säger hon.
Ingrid Bergelin tog täten i Klimatnätverkets sista cykelmanifestation för året. ”Vår förhoppning är att göra fler människor intresserade och engagerade”, säger hon. Bild: Jari Valitalo

De hoppas på ett klimatsmartare nytt år

Vad önskar du dig av det nya året? Medlemmarna i Klimatnätverket hoppas på modigare politiker och klimatsmarta sydhallänningar. På nyårsafton gjorde de sitt bästa för att rikta tankarna mot klimatfrågan genom en regnvåt cykelmanifestation.

ANNONS
|

– Att cykla tillsammans är ett sätt att samlas på ett coronaanpassat sätt och med skyltar och musik försöker vi väcka folks nyfikenhet, förklarar Ingrid Bergelin.

Klimatnätverket har bildats under året och fungerar som ett paraply för en lång rad organisationer i södra Halland, bland annat Klimataktion, Naturskyddsföreningen, Cykelfrämjandet, Röda korset och Equmeniakyrkan i Sennan.

– Vi arbetar med olika saker, men vår gemensamma önskan är att fler ska förstå att klimatfrågan angår oss alla och att våra politiker måste göra mer än vad de gör idag. Det här är stora och komplexa frågor, men vi kan alla påverka där vi är, fortsätter Ingrid.

ANNONS

Cyklar sista fredagen i månaden

Eftersom stormöten inte ligger i tiden har cykelmanifestationer blivit ett sätt för nätverket att samlas och väcka uppmärksamhet.

– Sedan i våras träffas vi på Stora torg den sista fredagen i månaden och cyklar sedan en timma i centrala Halmstad. Vår förhoppning är att göra fler människor intresserade och engagerade, säger Ingrid.

Cyklandet är förstås bara en bisak för nätverket. Därutöver ägnar man sig bland annat åt föreläsningar, studiecirklar och åt att skriva debattartiklar. Målet är att få politikerna i södra Halland att föra en mycket mer offensiv klimatpolitik.

– För att uppnå målen i Parisavtalet så behöver koldioxidutsläppen minska med 15 procent. I Halmstad ligger minskningen på en procent. Politikerna behöver bli modigare och våga ta beslut som kanske inte är så populära, men som är väldigt kloka, säger Ingrid Bergelin.

Ska börja jobba i smågrupper

Nätverket hoppas också kunna engagera fler sydhallänningar och företag i klimatfrågorna.

– Många företag ligger långt framme i sin omställning och vill ha politikernas hjälp. Under det nya året kommer vi att börja jobba i mindre grupper som fokuserar på olika frågor. En grupp kommer exempelvis att arbeta med hur vi kan minska vårt bilåkande, en annan ska granska kommunernas klimatarbete, berättar Ingrid Bergelin.

ANNONS