De har hittat ett fiffigt alternativ till bil

Hur ska man ta sig fram när bilen av olika anledningar inte längre är ett alternativ? 85-åriga Arne Guntell och jämnåriga Ann Johansson har hittat en minst sagt fiffig lösning med Arnes trehjuliga elcykel.

ANNONS
|

På en välskött innergård på Vallås står en elcykel med tre hjul och en låda mellan framhjulen parkerad. Det är dock några saker som sticker ut med just den här cykeln. Längst fram på lådan hänger en liten pall och på sidan har någon sågat ett hål som en ingång till lådan. Denna någon är 85-åriga Arne Guntell som gjort i ordning lådan för att kunna ta med sig jämnåriga kompisen Ann Johansson på äventyr.

– Jag hade vält några gånger med cykeln eftersom min balans börjar bli dålig så då gick jag över till den här, säger Arne Guntell.

ANNONS

– Ja du köpte den inte för min skull, poängterar Ann Johansson.

Första gången som Ann såg cykeln och Arne frågade om hon ville åka med i lådan kändes det omöjligt, den höga kanten gjorde det svårt att hoppa på.

– Då sa han att han skulle göra en pall så jag skulle komma i, berättar Ann.

Sagt och gjort kom Arne tillbaka med en pall och ett nysågat hål för att underlätta påstigning.

– Det var inte jag som gjorde hela jobbet men det var jag som kom på lösningen säger Arne och ler.

Slipper färdtjänst

Cykeln har varit i Arnes ägo i ungefär en månad och under den tiden har de båda varit ute och cyklat tillsammans tre gånger, och fler lär det bli.

– Vi tog den när jag skulle till läkaren en gång och det var jättebra, då slapp jag ta färdtjänst, berättar Ann och fortsätter:

– Det är klart att små gupp märks betydligt mer när jag sitter i lådan än om jag varit i en bil eller suttit på en cykel, även fast jag sitter på en dyna. Men det är inget problem, säger hon.

Arnes syn och Anns mediciner gör det omöjligt för dem att köra bil. Ann sålde sin för två år sedan och hon säger att hon saknar den, framförallt sommartid.

ANNONS

– Vi brukade köra ut till Laxvik, men det tror du att vi ska kunna göra med denna också, säger hon till Arne.

– Den går till Laxvik fram och tillbaka, svarar han säkert.

Arne kör med cykeln varje dag och han tror att batteriet räcker i ungefär tre timmar när bägge sitter på. Han känner sig heller inte färdig med cykelns utseende.

– Jag har börjat kolla på en blommig tapet att sätta på lådan så den ser lite roligare ut, säger han.

Innan det är dags för avfärd sätter båda två på sig sina hjälmar och Ann tar ett steg på pallen och sätter sig tillrätta i lådan, hela tiden med Arne i närheten redo att hjälpa till.

– Jag rekommenderar verkligen det här till alla äldre, säger Ann innan Arne börjar trampa iväg med cykeln.

ANNONS