De äldre gläds åt beskedet om lättade rekommendationer

Under torsdagen kom beskedet som många äldre längtat efter. Personer över 70 har nu inga särskilda rekommendationer utan omfattas nu endast av samma rekommendationer som övriga befolkningen.
– Jag tror att fler kommer våga sig ut nu, säger Kristina Bengtsson.

ANNONS
|

Under torsdagen kom nyheten som många äldre gått och längtat efter. Socialminister Lena Hallengren gav beskedet att de särskilda rekommendationerna för personer över 70 nu dras tillbaka. Ett beslut som Kristina Bengtsson tar emot med glädje.

– Jag tycker det är ett bra beslut. Jag tror att fler kommer våga sig ut nu, säger hon.

Hon tillhör själv gruppen 70 eller äldre och sitter och tar en kaffe på Alla hjärtans hus när HP träffar henne.

– Det har varit fler besökare den senaste månaden men jag tror det kommer komma ännu fler nu, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Det är en stor lokal och vi ser till att inte sitta jämte varandra.

Kristina Bengtsson berättar att hon varit ute som vanligt, men hållit avstånd, och att beskedet inte kommer påverka henne särskilt mycket. Hon medger dock att det har varit en tuff tid.

– Jag har tappat en del kontakter under den här tiden och har känt mig lite deprimerad. Barn och äldre måste ha folk runt omkring sig. Det är flera äldre som varken har dator eller mobil och då blir det väldigt ensamt, säger hon.

Att gå på läkarbesök har inte heller varit aktuellt men nu känner hon ändå visst hopp om att kunna gå dit.

– Att gå till doktorn eller tandläkaren har jag inte vågat. Jag håller mig fortfarande borta från doktorn men nu kanske jag vågar gå till tandläkaren, berättar hon.

Hoppas få träffa ungarna till jul

En annan som gläds åt beskedet är Anita Eklund som också tillhör den grupp som haft hårdare rekommendationer.

– Det är jätteskönt att de har släppt på det. Det är många som jag vet bara suttit inne och inte vågat gå ut bland folk men nu vågar de sig ut, säger hon.

Oron för att få viruset har varit med henne varje dag men hon har trots det varit och handlat. Hon har dock passat på när det varit mindre folk i butiken. Att de nya rekommendationerna skulle påverka henne särskilt mycket tror hon inte, men hon har vissa förhoppningar.

ANNONS

– Det ska bli skönt att känna att man får gå och handla utan att någon säger till att man inte får. Sedan kanske man kan se fram emot att träffa ungarna till jul, säger hon.

ANNONS