De är årets halländska innovatörer

Miljö och hållbarhet var ledorden när priset till årets innovatör delades ut på Halmstad slott. En spis som ska göra matlagningen säkrare i utvecklingsländer och en ny digital tjänst som ska leda till ökad tillgång till närproducerad mat fick ta emot priser av landshövding Brittis Benzler.

ANNONS
|

Det var glada miner när det Halländska Skapa-priset delades ut på Halmstad slott. Pius Nyuykonge Lukong och hans företag Make it green kammade hem priset som årets innovatör för att ha utvecklat en spis som inte bara ger energi och varm mat utan också producerar biokol som kan användas till att göda jorden och rena vatten.

– Det känns väldigt bra. Det kommer att ge mig mer möjligheter och sporrar mig att jobba vidare och utveckla företaget, säger Pius Nyuykonge Lukong och fortsätter:

– Nästa steg är att göra företaget större och utöka produktionen.

Spisen är främst framtagen för utvecklingsländer där människor idag ofta utsätts för farlig rök i samband med matlagning som kan leda till sjukdomar. Under uppväxten i Kamerun såg Pius tidigt att det fanns ett behov att lösa problematiken med röken.

ANNONS

– Jag läste mycket fysik och kemi och kom fram till att det enda sättet att lösa problemet var genom vetenskapen. Människor ska ha möjlighet att använda system som är rena och som är bra för miljön, säger han.

Bin ska leda till mer närodlad mat

Även priset till årets unga innovatörer gick till ett företag som riktar in sig på en hållbar miljöutveckling. Andreas Åkesson och Simone Rishede har skapat den digitala tjänsten Beefarm som ska föra samman lantbrukare och biodlare för att genom pollinering ge en så stor skörd som möjligt.

– Vi vill använda bin och biodlare för att öka pollineringen, speciellt på fält och även i naturen som är i behov av det, och på så sätt få mer närodlad mat i samhället, förklarar Simone Rishede.

Idén kläcktes i mars och det var ingen tvekan om att ta den vidare och försöka göra något av den.

– Det här priset bekräftar att man gjort någonting rätt och att det är något som uppskattas, säger Andreas Åkesson.

Skapa-priset delas årligen ut till innovatörer i hela landet till minne av Alfred Nobel. Vinnarna i varje län belönas med 10 000 kronor och får dessutom representera Halland i den nationella tävlingen där segraren får ta emot 500 000 kronor.

ANNONS

– Prispengarna gör att vi kan börja testa lite smågrejer och marknadsföra oss. Det hjälper oss att driva Beefarm framåt, säger Simone Rishede.

ANNONS