Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Krantz från Krantz Brödbod ger tips inför kanelbulledagen

Kanelbullens dag är vanligtvis en kassako för bagerier runt om i landet. I år räknar de flesta dock med lägre försäljning än vanligt - men det är inte coronas fel.

Man skulle snarare kunna skylla det på kalendern. I år infaller kanelbullens dag på en söndag.

– Det är förmodligen inte speciellt positivt ur försäljningssynpunkt. Fördelen med att det annars sker på en vardag är att man då har många företagskunder som köper in bullar till sina arbetsplatser, säger David Krantz, som tillsammans med Linda Krantz driver Krantz brödbod i Söndrum.

Bild: Jonna Nilsson
Bild: Jonna Nilsson

– Kanelbullens dag är tillsammans med fettisdagen vanligtvis en av de bättre dagarna på året. Även om det antagligen blir mindre försäljning i år blir det i alla fall utspritt lite på helgen och inte koncentrerat till en dag, fortsätter han.

Ska vi prata siffror i sammanhanget kan vi nämna det här: en vanlig fredag bakar brödboden 80-100 kanelbullar. I dag (fredag innan kanelbullens dag) är planen att baka 500 stycken. Och ytterligare några hundra på lördagen, och några hundra till på söndagen. Det kan jämföras med förra året, då brödboden bakade 1 400 bara på kanelbulledagen.

- De tog slut, tillägger David Krantz.

Just siffror är hela anledningen till att kanelbullens dag ens finns. Första gången den firades var 1999 efter ett initiativ från Hembakningsrådet. Syftet med den nya dagen var till stor del kapitalistiskt: att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin.

Och även om beskedet om att dagen i år infaller på en söndag är en monetär mardröm för bagerierna (dramatiskt uttryckt), innebär det ändå kanske att ursprungssyftet får ett lyft.

Tror du att fler kommer baka hemifrån?

– Det tror jag absolut, säger David Krantz, som mer än gärna lämnar experttips till hemmabakarna.

– Bakningen måste få ta tid. Kör degen länge i maskinen, och om du knådar för hand, då får du knåda ännu lite längre.

Han nämner också att degen bör vila i kylen i en timme - då blir den lättare att kavla ut - och att inte luras att använda för mycket mjöl.

Bild: Jonna Nilsson
Bild: Jonna Nilsson

I TV-inslaget ovan visar David Krantz HP:s reporter Povel Arwidson bland annat hur man får till det där "snurret" med bullen.

Någon kapitalistisk succé blev dock inte det.

Går det att sälja Povels bulle?

– Det är högst tveksamt, erkänner David Krantz.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här