Darknetknarket drog in miljoner – 25-åringen bodde i sunkig lägenhet

En släkting som kom på besök vågade inte äta mat i 25-åringens lägenhet. Den var ingrodd, ostädad och sunkig. Samtidigt drog knarket han sålde in miljoner.

ANNONS
|

Avslöjandet kom i mars när polisen ringde på lägenhetsdörren i Skövde. 25-åringen som tidigare bott i Halmstad öppnade dörren. Kraftigt påtänd efter ännu ett ”varuprov”.

På internets mörka, krypterade sidor, på Darknet, försäkrade han bland annat under säljaraliaset ”Konstapelknark” att alla droger och läkemedel som såldes var av bästa kvalitet. Rena och fina och ”naturligtvis testar vi allt själva...”

Polisen var där av andra orsaker, blev insläppta och såg direkt det uppenbara: femrumslägenheten var en knarkfabrik. Den tidigare Halmstadbon och hans medåtalade jämnåriga vän sov på golvet i vardagsrummet i den stora lägenheten.

Pratade sluddrigt

Ett rum var helt inrett som tillverkningslabb, ett annat som lager och i ytterligare ett rum fanns råvarorna som sedan förpackades eller pressades ihop till tabletter.

ANNONS

25-åringen pratade sluddrigt och osammanhängande. Polisen beslutade på stående fot att ta med honom till stationen och kalla på tekniker. Under tiden som dokumentationen pågick i lägenheten kom den jämnårige hem, han hade varit och handlat och öppnade med egen nyckel. Han tog direkt med till polisstationen också.

Vid det första förhöret var 25-åringen något talför, men avslöjade inget väsentligt. Vid de följande upprepade han envist frasen: ”Inga kommentarer”.

Knarkförsäljningen inleddes 2016 under tiden som han bodde på Snöstorpsvägen i Halmstad. De båda åtalade är vänner sedan skoltiden.

Absurda ytterligheter

Tillslaget i lägenheten i Skövde pekar på två närmast absurda ytterligheter. Lägenheten var långt mer än ostädad. Den var snuskigt ingrodd och så smutsig att en släkting som kom på besök bara några veckor innan polisens tillslag efteråt vittnade om att han drog sig för att ens äta något där. Släktingen sov över en natt.

Han och 25-åringens mamma hade åkt från Halmstad för att ta reda på vad det var som var fel med 25-åringen. Han hade dragit sig undan kontakt med familjen under en längre tid, mamman var orolig.

Vid besöket fick hon knappt komma in i lägenheten och valde att övernatta hos en bekant. När släktingen och mamman åkte hemåt igen avslöjade släktingen att 25-åringen ”höll på med mycket farliga saker”. Han beskrev lägenheten som ett apotek och avslöjade att han misstänkte att de båda nu åtalade höll på med knark.

ANNONS

Kunder i centrala Halmstad

Polisens utredning har till mycket stora delar byggts på de digitala spår männen lämnat efter sig, och det är den andra ytterligheten, för i rak motsats till det ostädade, sunkiga livet i verkligheten har polisen kunnat komma åt register över tusentals kunder och åter tusentals köp och försäljningar genom den ordning som 25-åringen och den medåtalade höll i den digitala världen.

Hallandsposten har läst igenom kundlistorna och hittar mängder av hallänningar i materialet. Personer som alltså använt sig av krypteringsnycklar för att i skydd av total anonymitet kunna vistas på Darknet.

Det hindrar inte att dessa kunder ändå kunnat identifieras, eftersom de ju beställt varor som sedan postats till deras hemadresser. Bland adresserna i Halmstad hittar HP exempelvis Backhausgatan, Stålgatan, Vallås torg, Stenvinkelsgatan med flera.

Konstapelknark

Kunder från Oskarström, Haverdal, Falkenberg, Laholm, Våxtorp, Varberg, Onsala, Tvååker och Kungsbacka har identifierats som köpare av 25-åringens försäljningsalias ”Konstapelknark”. Åtalet visar att de också agerat under en rad andra alias och sålt bland annat amfetamin, kokain, cannabis, tramadol och en lång rad andra droger.

Åtalet mot männen rubriceras som synnerligen grovt narkotikabrott och har enligt polisutredningen skett i Halmstad och Skövde. Det omfattar 7 676 försäljningstillfällen till 1 926 kunder bara i Sverige. Utöver dem har polisen identifierat köpare i Australien, Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Israel, Japan, Kanada, Malaysia, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Spanien, Storbritannien, Thailand, Tjeckien, Tyskland, USA och Österrike.

ANNONS

Försäljningarna har inbringat 7,6 miljoner och det stora beloppet och den stora omfattningen är grunderna till att brottet rubriceras som synnerligen grovt narkotikabrott.

Aggressiv marknadsföring

Kammaråklagare Sofia Karlsson beskriver i åtalet mot de båda männen att: ”...brottsligheten totalt sett avsett en synnerligen stor mängd narkotika, gärningarna ingått som ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form i syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika samt varit av synnerligen farlig eller hänsynslös art.”

Hon konstaterar också i gärningsbeskrivningen att de båda åtalade: ” agerat särskilt hänsynslöst genom aggressiv marknadsföring och realisationer i syfte att locka kunder till köp.”

Rättegången inleds nästa vecka i Skaraborgs tingsrätt. Männen riskerar fängelse i mellan 6 och 10 år om de fälls för brottet.

ANNONS