Bakslag. Ingrid Karlsson och Danyal Moosavy har åkt på ett nytt bakslag. Danyal står åter utan mat och husrum.
Bakslag. Ingrid Karlsson och Danyal Moosavy har åkt på ett nytt bakslag. Danyal står åter utan mat och husrum.

Danyal Moosavys nödbistånd drogs in efter en vecka

Lyckan blev kortvarig för utvisningshotade Danyal Moosavy. I en vecka fick han behålla sitt nödbistånd, sedan drogs det in. Nu står han åter utan tak över huvudet och har inga pengar att köpa mat för.

ANNONS
|

HP har tidigare berättat om Danyal Moosavy som hamnat i kläm i i lagändringen som började gälla 1 juni i fjol. Asylsökande som fått ett utvisningsbeslut har rätt att ansöka om så kallat verkställighetshinder för att få sitt ärende prövat igen, om man anser att det framkommit nya skäl. Men problemet är att medan ansökan behandlas dras rätten till mat, husrum och bidrag in.

Detta fick Ingrid Karlsson, som var god man åt Danyal när han först kom till Sverige, att reagera. Migrationsverket menade dock att detta var helt enligt lag, men efter kontakt med utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen blev Danyal beviljad nödbistånd på 58 kronor per dag till mat samt 500 kronor i veckan till hyra.

ANNONS

Men efter bara en vecka meddelade förvaltningen att bidraget skulle dras in.

– Det här är helt horribelt. Kommunen har gjort samma bedömning som Migrationsverket och menar att han kan åka till Kabul i väntan på att hans ärende ska avgöras. Men det är ju en helt vansinnig bedömning, han har inget hem i Kabul, inga anhöriga eller vänner och ingen som kan hjälpa honom där, säger Ingrid Karlsson.

För tillfället hankar sig Danyal fram genom att bo hos vänner och bekanta och äta där mat bjuds.

– De 500 han fick till hyra satte de in på mitt konto. Dessa pengar ska han få så att han inte behöver leva på sina kompisar. Och så får jag ge honom mat, säger Ingrid.

Hon är tveksam till att starta insamling via facebook.

– Jag ser att många gör det, men det ska man inte behöva. Vi har ett välfärdssystem som ska hjälpa människor i nöd. Jag blir både sorgsen, frustrerad och arg och menar att detta är ett systemfel. Det är inte så att han väntar på att bli utvisad – han väntar på svar på om han kan få sitt ärende prövat igen, säger Ingrid.

Hans Mellgren, enhetschef för ekonomiskt bistånd på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, får inte uttala sig i enskilda fall men ger en generell förklaring till att bistånd plötsligt inte beviljas längre.

ANNONS

– Om det är en nödsituation behöver vi fatta ett snabbt beslut. Sen kan det ibland vara så att vi vill hämta in mer uppgifter och då kan ett det ändras. Men man har rätt att överklaga och det ska vi i så fall hantera skyndsamt, säger han.

Och överklaga kommer Danyal att göra, säger Ingrid.

– Men det tar ju tid och det gör hanteringen av hans ansökan om att få sitt ärende prövat igen också. Det kan ta flera månader innan han får besked.

ANNONS