Danskonferens i Gullbranna med deltagare från 15 länder

Denna veckan arrangeras en kristen internationell danskonferens på Gullbrannagården. 150 deltagare från 15 länder har rest till Halmstad för att delta. Men detta blir både den första och den sista gången danskonferensen arrangeras här.
– Vi tror på en dansande gud, säger Anette Sundell Liljedahl, danslärare på konferensen.

ANNONS
LocationHalmstad||

Psalto – Kristna dansgemenskapen i Skandinavien, den skandinaviska grenen av The International Christian Dance Fellowship, anordnar detta året danskonferens i Halmstad. Konferensen har arrangerats vart tredje år i trettio års tid. Varje gång på en ny plats i världen, senast i Indien 2019.

– Det är fascinerande hur kulturella uttryck formar dansen i olika länder. I morse dansade vi till en låt som många kände igen, men när man tittade runt så dansade folk på sitt egna sätt. Kulturen formar dansen och det är roligt att se människor från Sverige, Indien, Jamaica och andra länder förenas i dans, säger Anette.

ANNONS

Planeringen har pågått i tre år

Lena Lagerqvist är med i planeringsgruppen som ända sedan förra danskonferensen har planerat årets upplaga.

– Frågan gick ut i Sverige och vi var fem personer som nappade. Första steget var att bestämma plats, vilket inte var helt enkelt. Det finns inte många platser där det både finns flera lokaler lämpliga för dans, och samtidigt möjligheter för deltagarna att bo. Vi är väldigt tacksamma över att vi kan vara här på Gullbrannagården, berättar hon.

När platsen var säkrad började arbetet med att bjuda in danslärare och planera aktiviteter. Lena berättar att det inte brukar vara fokus på barnaktiviteter, men att de nu har satsat på just det.

– Detta är första året som vi satsar på barn och unga, vi gör det tillsammans med Gullbrannagården som har mycket aktiviteter för de yngre.

Under dagarna arrangeras det en mängd aktiviteter. Under förmiddagarna är deltagarna indelade i olika workshopgrupper som på lördag kommer uppträda tillsammans på rådhustrappan på Stora torg. På eftermiddagarna erbjuds olika workshops som är till för att deltagarna ska få testa på olika dansstilar.

– Det finns alltid sex, sju workshops att välja mellan. Under veckan kommer det finnas möjlighet att testa på balett, streetdance, afrikansk dans och mycket mer med våra 25 danslärare, berättar Lena.

ANNONS

– Det finns lika många dansstilar som det finns musikstilar, flikar Anette in som själv ska lära ut jazzdans med en gospeltouch.

”Bara vara mig själv”

Danskonferensen är en kristen tillställning som samlar kristna från olika samfund. Amanda Börjesson och Lova Viklund är några av festivalens yngre besökare.

– Jag är utbildad dansare, men det är skönt att komma hit och dansa utan all prestige och bara vara mig själv. Detta är mitt sätt att tillbe Jesus. Det är lättare än med ord, säger Lova.

Både Amanda och Lova uppskattar även möjligheten att nätverka med andra dansintresserade och att träffa människor från andra länder.

– Känslan av att dansa inför gud med människor från hela världen är fantastisk, säger Amanda.

Deltagare fick inte visum

Pandemin har påverkat besöksantalet negativt, vissa har inte vågat boka utlandsresor. Lena säger att de förväntade sig runt 250 deltagare när de började planera inför konferensen. Vissa har dessutom stoppats på grund av att de inte fick visum.

– Det är en grupp unga från Sydafrika som inte fick visum på grund av att myndigheterna i Sverige tror att de kommer stanna kvar i landet, säger Lena.

Varför heter det då danskonferens i stället för dansfestival eller dansläger? Amanda har svaret.

– På en konferens kommer människor från hela världen. På ett läger är det människor från samma land där man redan känner de flesta.

ANNONS

Event öppna för allmänheten

• Dansuppvisning lördagen den 6/8 klockan 14 & 15 på Stora torg.

• Dansföreställning med amatörer och proffs lördagen den 6/8 klockan 19 på Gullbrannagården.

• Vill man testa på dans går det bra att köpa dagspass direkt på plats.

ANNONS