Mikaela Waltersson och Jonas Bergman, ordförande i regionstyrelsen respektive kommunstyrelsen, är bekymrade över den danska regeringens markering mot Sverige och hoppas att gränsen till Danmark åtminstone ska öppnas för sydsvenskar.
Mikaela Waltersson och Jonas Bergman, ordförande i regionstyrelsen respektive kommunstyrelsen, är bekymrade över den danska regeringens markering mot Sverige och hoppas att gränsen till Danmark åtminstone ska öppnas för sydsvenskar. Bild: Yvonne Persson

Dansk särbehandling väcker irritation

Att Danmark snart öppnar sina gränser för norrmän och tyskar, men inte för svenskar, väcker irritation i Region Halland och Halmstads kommun.
– Både Halland och Skåne har lägre dödstal än Köpenhamn och Hamburg och danskarna reser gärna till Sverige, konstaterar Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Sedan drygt ett år är Region Halland och de sex halländska kommunerna medlemmar i samarbetsorganisationen Greater Copenhagen. Målsättningen är att öka rörligheten och utbytet mellan Själland, Skåne och Halland, men med en stängd gräns faller de tankegångarna.

– På vårt senaste styrelsemöte så pratade vi om hur bekymmersamt detta är och de danska medlemmarna är eniga med oss. Det här är dessutom fjärde gången på fem år som gränsen mellan Sverige och Danmark är stängd. Tidigare har det berott på flyktingströmmar och gränsöverskridande brottslighet, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande och förste vice ordförande i Greater Copenhagens styrelse.

Antiklimax för färjetrafiken

Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, håller med:

ANNONS

– Jag är också oroad över den bristande insikten i vad den stängda gränsen innebär. Vi har ju även inlett ett samarbete med Norddjurs kommun på Jylland inför Grenåfärjans flytt till Halmstad. Tack och lov så har godstrafiken kunnat vara i gång, men vi saknar verkligen möjligheten till persontrafik. Det här är ett antiklimax, säger han.

Läs mer: Halmstads + Norddjurs kommun = sant

I ett brev uppmanar nu Greater Copenhagens medlemmar den danska och svenska regeringen att hitta en lösning:

”En fortsatt stängd gräns utgör en allvarlig hämsko för den ekonomiska tillväxten i regionen. Sydsverige och Östdanmark är djupt beroende av varandra, ekonomiskt och sysselsättningsmässigt, och om gränsen fortsätter vara stängd riskerar vår ekonomi och välfärd att permanent försvagas”, heter det i brevet, adresserat till Stefan Löfvén och danska statsministern Mette Frederiksen.

Stängda gränser skapar konflikter

Om inte Danmark vill öppna gränsen helt föreslår man att det åtminstone görs en regional gränsöppning.

– Samarbeten baseras ju inte längre på nationsgränser och vi vill se mer kloka lösningar. Halmstads samverkan med Danmark var på väg att stärkas och jag hoppas att den kan återupptas snart, säger Jonas Bergman.

– Stängda gränser riskerar att skapa konflikter och kan påverka hela EU-samarbetet, säger Mikaela Waltersson.

ANNONS

Läs även: Halland nu en del av Greater Copenhagen

ANNONS