Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/11

Dags för skidpremiär i Vrenningebacken och Strömvallen startade säsongen

Det börjar likna riktig vinter i Oskarström. En sådan där man kan åka både skidor och skridskor – fast fortfarande med coronarestriktionerna i beredskap.

Frivilliga i Oskarströms skidklubb har jobbat med snötillverkning sedan i torsdags. Nu är de nära målet. Om allt går som planerat öppnar de för åkning vid lunchtid på söndagen.

– Vi har haft lite problem med vattenförsörjningen. Laholmsbuktens VA bytte en pump för några år sedan och eftersom vi inte gjorde någon snö förra säsongen visar det sig nu att pumpen är för lågt dimensionerad. När vi kör kanonerna för fullt tömmer vi den här delen av Oskarström på vatten, berättar Markus Skoglund, vice ordförande i Oskarströms skidklubb.

Öppnar vid lunchtid

Under lördagen arbetade han och flera medlemmar i klubben med att få ihop tillräckligt mycket snö för att kunna öppna skidbacken. Men för att inte skapa problem hos de boende i närområdet kördes snökanonerna på halvfart:

– Hushållen har inget tryck i sina kranar, fick vi besked om på fredagskvällen. Vi har fått besked om att det kan gå att köra för fullt under natten till söndagen och då klarar vi av att öppna skidbacken vid lunchtid, fortsätter han och lägger till:

– Men beslutar de att vi måste stänga av är det kört.

Väntar töväder

Fast så klart inte helt och hållet. Under den kommande veckan väntas dagar med mildväder. Den snö som redan är gjord är ändå en tillgång.

– Konstsnö smälter ju inte så fort. Så då ligger vi i bra fas när nästa köldknäpp kommer, säger Markus Skoglund.

Senast Vrenningebacken var öppen för skidåkning var säsongen 2018/2019. Då erbjöds skidåkning under åtta dagar – fast det egentligen var för milt.

Det låter som att man måste vara en riktig entusiast för att hålla igång skidklubben?

– Det räcker med 72 timmars drift med snökanonerna, då får vi hela backen åkbar. När det väl gäller går det åt mycket ideella krafter. Det blir långa nätter och lite sömn. Men vi gör det för samhället och barnen, och för oss själva.

Trots att backen är relativt liten ses den som en utmärkt nybörjarbacke.

– Den är perfekt för dem som vill vidare till fjällen. Vi har alla, även vi gamla, lärt oss åka här.

Strömvallen öppnade

Beskedet om öppningen blir av sprids i sociala medier, bland annat via skidklubbens facebooksida och vrenningebacken.com.

Efter fredagens besked att tillåta utomhusanläggningar för idrott att öppna släpptes också allmänheten loss på Strömvallen, som tämligen snabbt befolkades i det härliga vintervädret under lördagen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här