Dags för höstskörd – tidigare än vanligt

Tidigare höstskörd är bland annat en följd av det relativt torra och soliga väder som har varit under merparten av sommaren.

ANNONS
|

Under gårdagen skördade bonden Anders Axelsson den höstraps han sådde för elva månader sedan på en av sina åkrar strax utanför Slöinge.

– Vi har nyligen skördat gräsfrö, och det är normalt. Att skörda rapsen nu är en vecka tidigare än normalt, säger Anders Axelsson.

– Vi planerar att skörda rågvete nu i helgen och det bedömer jag vara två veckor tidigare än vanligt, fortsätter han.

En bra höst följd av ett tidigt vårbruk är två komponenter som ligger bakom den tidiga starten. Enligt Helene Andersson, regionchef på Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Halland, är förutsättningarna goda i år.

– Vi hade bra förutsättningar i höstas, och det är det som nu är färdigt, säger Helene Andersson.

ANNONS

– Det roliga är att man kan säga att det ser bra ut. Från 2010 och framåt har man behövt säga att det och det har blivit förstört, säger hon och syftar på de inte lika gynnsamma somrarna i början av decenniet.

Anders Axelssons företag Hansagård har gård både i Harplinge och utanför Slöinge. Han minns 2011.

– Jag tror att vi tog ut tröskan sju gånger på en dag för att skörda mellan regnskurarna, säger han och pekar mot åkern på andra sidan vägen, där det då odlades spannmål.

Det väntas regnskurar under helgen och en bra bit in i nästa vecka. Enligt Helene Andersson på LRF är regnet välkommet, inte bara för diverse grödor, utan även för exempelvis frukt och bär.

– Såvida det inte slår om och blir tre–fyra veckor regn, säger hon som förbehåll.

Det torra vädret som har varit på sistone kan resultera i en tidig, men mindre skörd. Regn gör sädeskornen större, men efter en torr period som nu blir säden brådmogen. I förlängningen innebär det mindre skörd, eftersom att man mäter den i vikt.

Anders Axelsson är inte helt nöjd med att behöva skörda höstrapsen redan nu.

– Jag är inte glad över att tröska i dag. Man vill att det ska gå så lång tid som möjligt före skörd. Det var varmt och fint i juni och då har grödorna för hög hastighet, säger han.

ANNONS

Eftersom att han redan är i gång med skördandet spelar det kommande regnet inte så stor roll.

– Det förbättrar inte skörden. Det skulle ha regnat i juni, runt midsommar, säger han.

Däremot underlättar någon regnskur själva skördearbetet, då lite fukt i stråna underlättar för skördetröskan, enligt Anders Axelsson.

Trots allt ser han positivt på årets avkastning.

– Det blir en bra skörd, men kanske inte så bra som man hade förväntat sig, eller hoppats, konstaterar han.

ANNONS