Halmstads kommunpolis Kenneth Mattsson berättar om de ”dövstumma” bedragarna som är tillbaka i Halland.
Kommunpolis Kenneth Mattsson ger tips om hur man på ett säkert sätt skänker till välgörenhet - och undviker att stödja kriminella organisationer. Bild: TT/HP/Arkiv

”Dövstumma” bedragare tillbaka i Halland

Hallandspostens läsare har slagit larm om att en av de senaste årens återkommande bedragarligor, de så kallade ”dövstumma”, nu är tillbaka i stan. Kommunpolis Kenneth Mattsson säger att tidningens läsare mycket väl kan ha rätt.

ANNONS
|

– Vi (polisen) har den senaste tiden fått in information och underrättelse om detta, säger han.

De ”dövstumma” är en liga bedragare som till och från har härjat i de halländska kommunerna de senaste åren. Som namnet avslöjar gör medlemmarna i ligan sken av att varken kunna prata eller höra.

De närmar sig sina offer med ett papper med en förklarande text där de påstår att de är representanter för någon organisation och vill ha pengar. Ofta rör det sig om en hundralapp eller två.

– Och som privatperson kan man ju tänka att det är behjärtansvärt att hjälpa till. Men att ge pengar så där hand till hand ska man helst undvika eftersom man inte kan vara säker på vart pengarna går, säger Kenneth Mattsson, och berättar att ligan kanske inte ens ger upp om du går kontantlös.

ANNONS

– I vissa fall har vi även fått information om att de gärna följer med dig till bankomaten för att ta ut pengar, vi antar då att detta tillvägagångssättet är att få tillgång till din kortkod.

Hans råd är att alltid vara lite byråkratisk om du vill syssla med välgörenhet, för att inte råka riskera att stödja kriminella organisationer.

– Vill du skänka pengar, be att få ett postgiro eller bankgiro. Kontrollera därefter upp om det stämmer mot den organisationen som man uppgav sig representera. Utger de sig för att vara något de inte är rör det sig ju om ett bedrägeri.

– Själv brukar jag sätta över pengar till Läkare utan gränser. Då vet jag med säkerhet vart pengarna går, lägger Kenneth Mattsson till som exempel.

Kenneth Mattsson berättar att det i nuläget finns en polisanmälan i Halland angående de ”dövstumma” bedragarna. Han uppmanar fler att anmäla.
Kenneth Mattsson berättar att det i nuläget finns en polisanmälan i Halland angående de ”dövstumma” bedragarna. Han uppmanar fler att anmäla. Bild: Jari Välitalo

I fallet med de dövstumma vet polisen i nuläget inte exakt hur många individer det rör sig om som är aktiva i ligan. För att få en bättre lägesbild uppmanar kommunpolisen alla som blivit utsatta att göra en polisanmälan.

– Det är viktigt för att vi ska få en så bra bild som möjligt över hur det ser ut.

Avslutningsvis är han inte förvånad att läsarna slår larm just nu. Vid den här tiden på året brukar det nämligen dyka upp olika konstellationer av bedragare. Vissa mer kreativa än andra.

ANNONS

– Den här typen av brott brukar poppa upp när det blir mycket människor i rörelse utomhus. Tidigare år har vi till exempel haft de som säljer kattguld på parkeringar, oseriösa hantverkare, och något år var det de som lade stenar på trappor och soptunnor för att se om någon var hemma i husen. De är rätt företagsamma de här ligorna.

ANNONS