Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mordutredningen efter branden på Stugcentralen på Östra stranden gpr vidare med obduktion av de båda döda männen och fortsatta förhör. Bild: Jari Välitalo
Mordutredningen efter branden på Stugcentralen på Östra stranden gpr vidare med obduktion av de båda döda männen och fortsatta förhör. Bild: Jari Välitalo

Dödsoffren ska obduceras nästa vecka – kvinnorna troligen inte medgärningsmän

Nästa vecka ska de båda döda obduceras. Mannen som hittades i brandresterna antas ha omkommit i mordbranden. Kvinnorna misstänks inte ha varit medgärningsmän.

Efter häktningsförhandlingen där den 27-årige Halmstadbon häktades på sannolika skäl misstänkt för både mord och grov mordbrand tar kammaråklagare Henrik Kindlund över ansvaret som förundersökningsledare.

Beslutet att släppa de båda misstänkta kvinnorna, 26 respektive 22 år gamla, fattades redan under torsdagseftermiddagen.

– Vi ansåg att det fanns inte längre skälig misstanke för att de varit medgärningsmän. Jag vill inte gå in på vad de berättat om händelsen, de finns kvar som misstänkta. Men misstankegraden är inte så hög att de behöver sitta frihetsberövade, säger Henrik Kindlund.

Även om mannen som knivskars levde när polisen kom till platsen strax efter klockan 21 på tisdagen misstänks 27-åringen för fullbordat mord. 27-åringens invändningar om att han upplevde situationen som hotfull fick inget genomslag i bedömningen vid häktningsförhandlingen.

– I nuläget vill jag inte kommentera exakt vilka omständigheter det är som gör att vi bedömer det på ena eller andra hållet, dråp är den mildare graden, men i nuläget är misstanken alltså mord, fortsätter Henrik Kindlund.

Obduktion nästa vecka

Polisen har ännu inte fått den knivdödade mannens identitet bekräftad. Och i fallet med den man som hittades i brandresterna är omständigheterna ännu svårare, eftersom kroppen är mycket kraftigt bränd.

Så bränd att det till och med kan bli svårt att fastställa en dödsorsak. Därför bedöms han för tillfället ha omkommit som en följd av grov mordbranden.

– Nu kommer vi att titta närmare på de förhör som har hållits under de här dagarna och de utredningsåtgärder vi gjort. Efter det här akuta skedet ska vi analysera den bevisning vi fått in och eventuellt genomföra ytterligare förhör.

– Vi kommer också att skicka en del material på teknisk undersökning. Det är ju fråga om en stor brottsplats och en brandhärd som ska undersökas. Dessutom har vi alltså två obduktioner under nästa vecka.

Rättspsykiatrisk undersökning

Tingsrätten beslutade också att 27-åringen ska genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning, en undersökning enligt sjunde paragrafen enligt lagen om särskild personutredning i brottmål.

Vad ligger bakom det beslutet?

– Jag yrkade på det, men jag vill inte kommentera varför mer än att det är något vi gör i sådana här mål med tanke på brottets allvar. Det är också för att försäkra oss om att det inte förelegat någon psykisk störning vid tillfället för brottet, beskriver Henrik Kindlund.

LÄS MER: Stugcentralens ägare: ”Alltid haft säkerheten som nummer ett”

LÄS MER: Räddningsledaren: ”Ett väldigt hastigt brandförlopp – känns inte naturligt”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här