Då blir skolmaten (tillfälligt) mer klimatsmart: "Mer vegetabilier och mindre kött"

Det klimatsmarta tänket har funnits sedan 2016, men under en vecka i höst går kommunen steget längre för att anpassa skolmaten till en av samtidens stora utmaningar. "Vi slår ett slag för att äta mer vegetabilier och mindre kött" säger Richard Asplund, tillförordnad verksamhetschef för måltidsservice i Halmstads kommun, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Det är med utgångspunkt att maten står för en stor del av människans miljöpåverkan, både i form av utsläpp av växthusgaser och spridning av kemikalier, som kommunen vill lyfta frågan lite extra under den första veckan i oktober.

Det innebär mindre kött och mer grönsaker i förskole- och skolmatsalarna. I alla fall under vecka 40.

En dag kommer att bli helt vegetarisk (vilket råkar sammanfalla med den vegetariska världsdagen), och resterande dagar kommer klimatsmarta måltider serveras, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Tanken är att öka medvetenheten kring frågorna om miljö och påverkan.

En metod är att mäta hur mycket koldioxidekvivalenter maten avger per person.

ANNONS

"Detta står på menyn i skolorna och i varje skolrestaurang sitter en affisch som visar hur siffrorna ska tolkas" skriver kommunen i pressmeddelandet.

Vad är koldioxidekvivalent?

Koldioxidekvivalent, mängden av en viss växthusgas, t.ex metan, uttryckt som den mängd koldioxid som ger samma växthuseffekt.Begreppet används för att enklare kunna jämföra de olika växthusgaserna, som har olika stor förmåga att absorbera och återstråla jordens värmestrålning.

Eftersom olika växthusgaser har olika uppehållstid i atmosfären ingår ett antagande om tidsskalan i beräkningen. Exempelvis ger på tidsskalan 100 år ett utsläpp av endast 1 kg metan i atmosfären lika stor växthuseffekt som ett utsläpp av 25 kg koldioxid, dvs. koldioxidekvivalenten är 25 för metan på 100-årsskalan. Med 20 års tidshorisont är motsvarande värde 72. Det lägre talet för den längre tidsskalan återspeglar det faktum att metan bryts ned och försvinner snabbare ur atmosfären än koldioxid.

Förekomsten av metan i atmosfären är avsevärt mycket lägre än förekomsten av koldioxid och därför är koldioxid ändå betydligt viktigare för växthuseffekten än metan.

Källa: ne.se

ANNONS