Därför flyr personalen vårdcentralerna

När elva medarbetare sade upp sig från vårdcentralen i Getinge undrade många vad som hänt. Nu vittnar flera före detta anställda om att situationen varit liknande på andra håll.

ANNONS
|

–Det finns så mycket rädsla i organisationen. De som vågar kritisera straffas hårt, säger en av dem.

Läs även:

Närsjukvårdsledningen tycker klimatet är öppet

Medarbetarenkät visar var det är problem

Personalflykten från Getinge vårdcentral har av ledningen förklarats med "olika personliga skäl" och att ”alla inte vill vara med på resan”. Med ”resan” har avsetts ett förändringsarbete som pågår inom närsjukvården.

Dessa uttalanden har dock väckt starka känslor hos flera av dem som valt att lämna olika vårdcentraler inom Region Halland.

–Getinge är inte den enda vårdcentral som förlorat många medarbetare, och det är så fult att skylla på att vi skulle vara emot förändringar. De flesta av oss har inte alls velat sluta, men har känt sådan vanmakt att det inte funnits något alternativ. För min egen del så mådde jag så dåligt att jag nästan inte ville leva längre, berättar en läkare.

ANNONS

Hallandsposten har pratat med ett flertal medarbetare, som ger en samstämmig bild av situationen. Ingen av dem vågar träda fram med namn, inte ens de som gått över till privata verksamheter.

– Jag vet ju att de inte kan komma åt mig längre, men oron sitter i. Innan jag sa upp mig så vaknade jag varje morgon med ont i magen. Nu i efterhand inser jag att det var som att leva i en misshandelsrelation. Jag höjde hela tiden ribban för vad jag stod ut med och började skuldbelägga mig själv, säger en medarbetare.

Deras olika berättelser genomsyras av att arbetsklimatet förändrats drastiskt de senaste åren. Man upplever att villkoren dikterats av närsjukvårdens ledning och att kritik tystats ner och bestraffats. Hallandsposten har tidigare uppmärksammat att 10 av regionens 24 vårdcentralschefer slutat det senaste året, varav 6 gått till den privata vården.

–Det var sagt att vi skulle ha stort eget ansvar, men jag blev hela tiden tillsagd vad jag skulle göra och att ta tag i personer som framförda sina åsikter, berättar en av de vårdcentralschefer som lämnat regionen.

Flera medarbetare vittnar om att de blivit kallade till så kallade "korrigerande samtal" om de haft synpunkter eller pratat med media. Ibland har även högre chefer medverkat vid samtalen.

ANNONS

–Det stämmer, säger en annan före detta chef. Om någon medarbetare påtalade brister så skulle jag tala dem till rätta. Det här var den främsta anledningen till att jag inte kunde vara kvar. Jag tycker det är positivt att medarbetarna tycker och tänker. Det är ju det som driver utvecklingen framåt.

Förutom muntliga tillrättavisningar beskrivs också bestraffningar, som omplaceringar och att man plötsligt nekats en tidigare utlovad tjänst.

–Jag har insett att jag är portad från alla offentliga vårdcentraler i Halland, berättar en läkare.

– Det här är ett effektivt sätt att tysta all kritik. Alla ser ju vad som händer med dem som vågat protestera, säger en annan.

Några medarbetare berättar också om fysiska missförhållanden, främst på vårdcentralen i Oskarström i samband med en vattenläcka 2014.

– Under över ett år hade vi en helt absurd arbetsmiljö, med rivning, renovering, mögel och byggdamm. Hela tiden skulle mottagningsverksamheten pågå som vanligt. Jag vet flera medarbetare som fått bestående men. På två år blev sex personer långtidssjukskrivna och 17 sade upp sig eller bytte jobb, berättar en anställd.

–Idag kan jag inte förstå att vi gick med på detta, men man vande sig långsamt vid en allt mer katastrofal miljö, säger en annan.

ANNONS

–Det är tragiskt att så många kompetenta medarbetare flyr regionen. I slutänden är det ju patienterna som drabbas, menar en tredje.

Fakta: Personalflykten från vårdcentralerna

Sedan 2015 har totalt 43 medarbetare lämnat vårdcentralerna i Halmstad. 13 av dem har gått i pension, men övriga 30 har slutat av andra skäl.

Drygt hälften, 17 personer, har valt att gå till en privat vårdgivare, fyra till en kommun och en till staten.

Det största tappet märks bland undersköterskor, 18 personer, följt av läkare, 8 personer.

Den vårdcentral som förlorat mest personal, räknat från 2015, är Getinge (13 personer), följt av Oskarströms vårdcentral (7 personer).

Minst personalomsättning har det varit på Bäckagårds, Hertig Knuts och Andersbergs vårdcentraler.

Källa: Region Hallands HR-avdelning

ANNONS